Dies de calma i espera entre Esquerra i JxCat. Les converses entre les dues formacions fan una aturada momentània fins a la setmana vinent, si més no, en els temes més destacats.

Els republicans consideren que, d'una banda, les negociacions sobre la investidura no poden continuar gaire més sense que JxCat determini si Carles Puigdemont torna a Catalunya, si prefereix romandre a Brussel·les com fins ara o si és legal i factible investir-lo president sense necessitat que trepitgi Catalunya.

ERC, de fet, creu que la pilota està a la seva teulada i que, sense els seus passos, les converses no poden avançar gaire més. És per això que els equips negociadors de les dues formacions han decidit donar-se uns dies de marge, aprofitant el cap de setmana i les festes de Cap d'Any, per intentar aclarir conceptes i poder tornar a la taula de diàleg dels independentistes. A més, ERC prefereix no tancar cap acord concret sobre un eventual futur Govern independentista sense saber si Oriol Junqueras pot sortir de la presó la setmana vinent.

I és que fonts dels republicans consideren que hi ha dos factors que poden condicionar, i molt, els termes de la negociació del Consell Executiu i, fins i tot, de la Mesa del Parlament: el retorn o no de Puigdemont, i la llibertat o la presó per a Junqueras. Per a ERC, l'escenari és molt diferent en funció de la combinació que hi hagi d'aquestes situacions, i això fa que prefereixin esperar a resoldre les incògnites.

Per la seva banda, JxCat va enviar ahir un avís per a totes les formacions que creuen que el president no pot ser investit a distància. La formació sosté en un argumentari intern distribuït entre els diputats electes i la resta de membres de la seva candidatura que Carles Puigdemont «serà investit president» de la Generalitat, ja que «l'Estat no ho pot impedir». L'argumentari, amb el títol «Hem guanyat les eleccions. Ara l'Estat ha d'assumir el resultat», recalca que el 21 de desembre passat les forces independentistes van aconseguir la «majoria absoluta» -amb els 34 diputats de JxCat, els 32 d'ERC i els 4 de la CUP-, un «resultat extraordinari» en unes eleccions «il·legítimes, en un clima d'excepcionalitat, de violència, de presó, d'exili i de suspensió de les institucions».

«El president Puigdemont -segons JxCat- és el gran vencedor de les eleccions», per la qual cosa «els catalans no podem acceptar com a normal que no s'accepti el resultat, com no va ser normal que ens peguessin per anar a votar l'1 d'octubre». Puigdemont, subratlla la seva candidatura, «es va sotmetre a unes eleccions il·legítimes perquè no ens fan por les urnes», per la qual cosa «ara només podem exigir que l'Estat accepti el resultat». El document no apunta cap hipòtesi sobre com podria ser investit Puigdemont i es limita a assenyalar que JxCat no es «mourà del principi democràtic» i insistirà que «aquell que ha estat escollit democràticament ha de poder ser investit». «Perquè torni el president cal votar el president. La gent ja ho ha fet. El que ha votat la gent no ho pot canviar el Parlament», afirma el text, que adverteix que «només hi ha un tipus de gent que no vol que Puigdemont sigui investit: els que no creuen en la democràcia». A més, JxCat demana al Govern espanyol que «digui quin dia pensa anul·lar» l'aplicació de l'article 155.