Sense variar la seva actitud respecte dilluns d'aquesta setmana, quan es va acollir al seu dret a no declarar davant la jutge de guàrdia, José Enrique Abuín Gey, conegut com el Chicle, va tornar a guardar silenci ahir davant el magistrat que instrueix la causa per la desaparició i mort de la jove Diana Quer i que el va tornar a enviar a la presó, tant en relació a aquest crim com per una agressió ocorreguda per Nadal a Boiro.

Eren poc abans de 3/4 d'11 del matí quan un furgó de la Guàrdia Civil procedent de la presó de Teixeiro traslladava el Chicle fins als jutjats de Ribeira, on havia estat citat a les 11 per comparèixer davant del jutge. El responsable del jutjat va decidir dimecres, arran de la detenció de l'home divendres i de la troballa del cos, reobrir la instrucció, arxivada provisionalment l'abril per falta d'indicis. A les portes de l'edifici judicial esperaven Abuín Gey desenes de veïns, que el van rebre amb crits de «cabró» i «assassí», entre importants mesures de seguretat i nombrosos agents tant de Policia com de guàrdia civil. Va accedir als jutjats des del garatge, tapat amb una caputxa perquè no es pogués veure el seu rostre.

L'actitud del Chicle a l'interior va ser la mateixa que va tenir, per consell dels seus advocats, dilluns passat, i va rebutjar respondre a cap de les preguntes de l'instructor. No ho farà, segons va avançar a la sortida el seu representant, Rubén Veiga, fins que es coneguin les dades de l'autòpsia practicada al cadàver de Diana Quer. Després de negar-se a declarar en relació a la mort de Diana Quer, de la qual ell mateix es va confessar responsable davant la Guàrdia Civil abans de portar-los fins al cos, el Chicle va comparèixer davant el Jutjat d'Instrucció 2 de la mateixa localitat per un intent de segrest, de robatori i d'agressió que se li atribueix el dia de Nadal a Boiro.

Encara que aquest cas pertany al jutjat número 2, en aquesta ocasió Abuín Gey va comparèixer davant Félix Isaac Alonso, que va fer el paper de substitut de la titular de la sala corresponent, que es troba absent aquests dies. Igual que en l'altre cas, el Chicle va rebutjar prestar declaració.

No va ser fins a les 13.48 hores que Enrique Abuín va abandonar els jutjats de Ribeira en el mateix furgó de la Guàrdia Civil amb què va arribar, rumb a la presó de Teixeiro. Nombrosos agents de Policia van custodiar la seva sortida per evitar que la gent present, que li ha cridat «assassí» i «fill de puta», s'acostessin al furgó.

Cap al migdia, el jutge Félix Isaac Alonso va donar suport a la resolució emesa dilluns i va acordar que el Chicle romangui a la presó provisional, incomunicada i sense fiança pels delictes d'homicidi o assassinat, detenció il·legal i contra la llibertat sexual pel cas Diana Quer. S'ha acordat, però, que la incomunicació del detingut finalitzi avui.

De la mateixa manera, va decretar presó provisional per a ell pels delictes de detenció il·legal, robatori amb violència i intimidació, lesions i contra la llibertat sexual per l'agressió ocorreguda el dia de Nadal.

La seva dona, investigada

Sota la condició de investigada per la mort de Diana Quer, encara que sense mesures cautelars, hi ha també la dona del Chicle, Rosario Rodríguez, que també va comparèixer ahir davant del jutge. La dona d'Enrique Abuín, que dissabte passat es va desdir de la coartada que l'havia protegit, té consideració de investigada, ja que el titular del Jutjat número 1 de Ribeira creu que no pot ser descartada «en el moment actual» la seva participació en els fets que s'imputen al seu marit, tal com recull l'acte de reobertura de la instrucció.

Rosario Rodríguez va arribar als jutjats de Ribeira abans de les 9 del matí en un cotxe color gris sense retolar de la Policia Nacional, que la va deixar en l'accés al garatge de l'edifici judicial, on la va esperar fins a la seva sortida, cap a 2/4 de 12 del migdia.

La dona va entrar i sortir de les dependències judicials intentant cobrir-se la cara amb les mans. Dos furgons de la Policia Nacional col·locats davant del garatge dificultaven que se la veiés entrar al vehicle, tot i que no va poder lliurar-se dels insults dels seus veïns, que, a la sortida, també li van cridar «assassina» i la van enviar de paraula «a la presó».

Al contrari que el seu marit, Rosario Rodríguez es va mostrar col·laborativa en la jornada d'ahir i va respondre a totes les preguntes del jutge en les poc més de dues hores que va estar dins dels jutjats, on va tornar a desmuntar la coartada del Chicle. A més, a través del seu advocat, Manuel Meiriño, va traslladar el seu condol a la família de Diana Quer.

En la causa sobre la mort de la jove, desapareguda el 22 d'agost del 2016 a A Pobra do Caramiñal, també han estat citats a declarar dues persones de l'entorn familiar del Chicle, però el testimoni no es va recollir ahir. Aquesta jornada de declaracions, a més de l'augment de veïns i curiosos que s'han desplaçat fins a l'edifici judicial, ha estat marcada per la decisió dels pares de Diana Quer de presentar una acusació particular conjunta, que dirigeix l'advocat Ricardo Pérez Lama.