El polític de la Unió Cristianosocial Manfred Weber va desencadenar ahir la polèmica a les xarxes socials en sol·licitar «una solució final per a la qüestió dels refugiats», que recorda la formulació escollida pels nazis per orquestrar l'Holocaust, al qual Weber va assegurar que no havia tingut intenció de referir-se a l'hora d'expressar-se.

«L'any 2018 el tema central europeu serà la solució final de la qüestió dels refugiats», va declarar el polític conservador, president del grup Partit Popular Europeu, durant una reunió de la CSU al sud d'Alemanya.

La frase va ser recollida per la ràdio pública bavaresa divendres i va fer cremar les xarxes socials ahir per la similitud de formulació amb la «Solució final», que era el pla dels nazis per exterminar el poble jueu.

El polític de la CSU va rebutjar les crítiques a través de la xarxa social Twitter: «Per aclarir-ho del tot: la mala interpretació conscient de la meva declaració és un absolut disbarat i lluny de la meva intenció». Es tracta de tot el contrari, d'aconseguir un solució comuna europea per ajudar les persones que ho necessiten, va indicar Weber.

En la polèmica declaració, Weber va afirmar també que es necessita una resposta legal en l'àmbit europeu. Només llavors podrem evitar que hi hagi controls fronterers de manera permanent a Europa, va explicar. «Per això hem de solucionar (la qüestió dels refugiats), i si volem solucionar-ho, llavors Viktor Orban és l'interlocutor central dels països del grup de Visegrad (Hongria, Polònia, República Txeca i Eslovàquia)», va assegurar.

En aquest sentit, el primer ministre d'Hongria, Viktor Orban, va defensar aquest divendres que les polítiques antiimigració posades en marxa pel seu Govern suposen un exemple a seguir per a Europa.

Orban va manifestar que el tema de la immigració s'ha convertit en un problema per als estats democràtics i va expressar que es considera un defensor de la voluntat del poble hongarès.

«La voluntat de la gent és clara», va asseverar el primer ministre hongarès en el marc de la seva visita a Alemanya, on va reunir-se amb la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU), el partit germà de la Unió Cristianodemòcrata (CDU ) de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

«No volen viure sota l'amenaça del terrorisme. Volen que hi hagi seguretat, que les seves fronteres estiguin protegides», va insistir. Orban es va traslladar al país després de ser convidat pel líder de la CSU i ministre president de Baviera, Horst Seehofer, a un acte.