El rei Felip VI va destacar ahir l'esforç de les Forces Armades per la seva modernització i evolució «contínua» per adaptar-se als nous temps i va animar el món militar a continuar apropant-se a la societat civil perquè «la seguretat i la defensa nacional són una tasca de tots».

Felip VI va pronunciar aquest discurs al Saló del tron del Palau Reial durant la celebració de la Pasqua Militar, la primera a la qual han assistit els reis emèrits Juan Carlos i Sofia des de l'abdicació el juny del 2014.

També hi van ser presents el president del Govern, Mariano Rajoy, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, el d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i la cúpula de les Forces Armades, encapçalada pel cap d'Estat major de la Defensa (JEMAD), el general Fernando Alejandre.

Tot això en un any en què es complirà el 40è aniversari de la Constitució, que el rei va definir com «el gran pacte de convivència» entre els espanyols, «sobre el qual s'assenten els drets, les llibertats llibertats i el progrés econòmic i social del país».

En aquest context, el monarca va traslladar el seu agraïment als militars per la seva «constant dedicació i entrega» a Espanya i va repassar la seva transformació des del 1977, quan es van redactar unes noves ordenances per a les Forces Armades, «mantenint els valors tradicionals i els principis morals que són inherents a la vocació militar».

«Des de llavors, hem estat testimonis d'avanços i canvis profunds en el si de les nostres Forces Armades», va reconèixer, assenyalant fites com la incorporació a organismes militars internacionals, l'entrada de la dona a la professió militar o la participació en missions internacionals.

Felip VI va reconèixer, a més, la seva tasca «intel·ligent, eficaç i eficient» per fer front a les noves amenaces i desafiaments que sorgeixen en un món en constant transformació, «on l'entorn canviant i la incertesa resultants exigeixen de les Forces Armades, i tot el sistema de seguretat i defensa, un esforç constant d'evolució».

En aquesta evolució va incloure, a més, la necessitat de modernitzar les capacitats militars de les Forces Armades, consolidar el seu model d'ensenyament, facilitar la mobilitat en els canvis de destinació, afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar, i donar suport a la integració a la vida civil d'aquells que han d'abandonar la vida militar.

El rei, que va tenir paraules també per a les víctimes del terrorisme i els militars caiguts durant l'últim any en acte de servei, va insistir a assenyalar les Forces Armades i la Guàrdia Civil com a elements «essencials» de la defensa, «perfectament integrades» en la societat civil i que garanteixen la seguretat dels ciutadans «amb la seva professionalitat i tasca eficaç».

Missions internacionals

Segons el parer del rei, el compromís d'obertura d'Espanya al món es plasma avui en dia en les missions internacionals en què participa Espanya contra l'amenaça del ter-rorisme, en benefici de la seguretat internacional i «la defensa dels valors que defineixen el nostre model de convivència i en favor del compromís ferm i sòlid d'Espanya amb la pau i la llibertat».

En aquest sentit, Felip VI va assenyalar directament l'operació a Bòsnia, de la qual es compleixen 25 anys, o la tasca de la Unitat Militar d'Emergències (UME) tant a Espanya, en la lluita contra els incendis a l'exterior, com a Xile, Portugal o Mèxic.