Centenars de tunisians van manifestar-se ahir sense incidents en l'aniversari de la Revolució dels Gessamins, les protestes de la primavera àrab que van posar fi a dècades de govern de l'autòcrata Zine El Abidine Ben Ali fa ja set anys.

En aquesta ocasió, l'aniversari va tenir un significat especial, ja que feia gairebé sis dies que hi havia hagut disturbis i manifestacions per reivindicar el mateix que va provocar les mobilitzacions de la Revolució dels Gessamins.

Més de 800 persones van ser detingudes en les protestes de dilluns passat, de les quals el Govern va responsabilitzar els «agressors» de l'oposició, que van negar cap mena d'implicació.

Una de les concentracions es va produir davant la seu de la Unió General de Treballadors de Tunísia (UGTT), a la capital, però també hi va haver manifestacions en altres punts, com l'emblemàtica avinguda Habib Burguiba.

«Això és el que ens ha fet el Govern. Les butxaques estan buides per les decisions injustes del Govern (...) Sóc professor universitari i la meva dona és mestra, però avui tenim problemes per aconseguir el que necessitem» , va argumentar Fuad, un dels manifestants.

«Després de la revolució del 2011 només hem aconseguit la llibertat d'expressió (...), però seguirem als carrers fins que recuperem els nostres drets econòmics igual que hem fet amb la nostra llibertat», va assegurar Fuad.

La policia va desplegar un important dispositiu per separar els seguidors del Front Popular (FP), actualment a l'oposició, i del partit islamista Ennahda, integrat en el Govern de coalició. El Govern i Ennahda acusen l'FP d'organitzar la violència recent.

A Tunísia, els preus s'han disparat des de l'1 de gener pel que fa al combustible, la comunicació i l'allotjament, per la cancel·lació dels subsidis estatals. En resposta a aquesta situació, el Govern ha anunciat que destinarà 57 milions d'euros per a la població més necessitada.