El magistrat del Tribunal Suprem (TS) que instrueix la causa contra el procés independentista a Catalunya, Pablo Llarena, ha dictat l'obertura d'una peça separada que declara secreta en aquest procediment per un termini de 15 dies.

Així ho va acordar el jutge en una resolució amb data del passat 12 de gener perquè es traslladi a les parts implicades en aquesta causa en la qual s'investiguen un total de 28 persones pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació en relació amb el referèndum celebrat el passat 1 d'octubre i la declaració unilateral d'independència (DUI) posterior.

El magistrat instructor va començar investigant la presidenta del Parlament Carme Forcadell i els altres cinc integrants de la Mesa de la cambra, si bé després va acumular en la causa la instrucció iniciada per la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela contra el president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, el vicepresident del govern també destituït, Oriol Junqueras i contra 12 exconsellers més.

El jutge va assumir també la relativa a l'exlíder d'ANC i diputat electe de JuntsxCat, Jordi Sánchez, i al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, pels incidents ocorreguts els dies 20 i 21 de setembre a Barcelona durant els escorcolls judicials i detencions per la preparació de la consulta sobre el futur de Catalunya de l'1 d'octubre.

Després de tots ells el magistrat de l'Alt Tribunal augmentava el nombre d'imputats a finals de desembre en sis més, que són l'expresident de la Generalitat Artur Mas; la número dos en les llistes d'ERC, Marta Rovira; l'exdiputada sallentina de la CUP Ana Gabriel; la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal; l'expresidenta del grup parlamentari de la CUP Mireia Boya; i la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras. Se'ls ha notificat la seva condició d'investigats en aquesta causa contra el procés però estan pendents que se'ls comuniqui una data per anar a declarar.

Tots ells, tal com s'ha anat coneixent en les darreres setmanes pels informes que la Guàrdia Civil ha anat lliurant al magistrat, haurien format part del comitè estratègic per declarar unilateralment la independència de Catalunya.

Així constava en el document Enfocats, el full de ruta de l'independentisme confiscada al domicili de Josep Maria Jové, número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras, durant els escorcolls que van tenir lloc el passat 20 de setembre.