La salut del president dels Estats Units, Donald Trump, és «excel·lent», incloses les seves «capacitats cognitives», i seguirà sent així, previsiblement, durant la resta del seu mandat, segons va informar el metge de la Casa Blanca Ronny Jackson , en resposta a les recents qüestions sobre la salut mental del magnat novaiorquès.

«En resum, la salut del president és excel·lent», va sostenir Jackson, que va comparèixer davant els mitjans de comunicació per exposar al detall l'informe de la primera revisió mèdica oficial a la qual s'ha sotmès Trump, de 71 anys d'edat, des que va arribar al càrrec, fa gairebé un any.

No pateix problemes greus -«gaudeix dels beneficis d'un llarg període sense tabac ni alcohol»-, però pren medicaments per controlar el colesterol i prevenir els infarts i la caiguda dels cabells.

Jackson va revelar, a més, que el cap d'Estat pesa 239 lliures (uns 100 quilos) i en vol perdre entre 10 i 15 (entre quatre i sis), de manera que ara seguirà una dieta «baixa en greixos i carbohidrats» i farà exercici.

La revisió mèdica que es va fer la setmana passada el president nord-americà inclou de forma excepcional proves sobre salut mental per exprés desig de Trump. «No tinc cap preocupació sobre les seves capacitats cognitives», va assegurar Jackson. «Les té intactes», va recalcar.

La capacitat mental de Trump s'ha qüestionat arran de la publicació del llibre Foc i fúria: dins de la Casa Blanca, que recull testimonis de col·laboradors pròxims del president durant el seu primer any de Govern, que el descriuen com algú mentalment inestable.

El mateix Donald Trump va sortir al pas dels comentaris assegurant que, no només no té problemes cognitius, sinó que és tot «un geni». Tot i això, ha volgut anular els rumors amb aquest examen mèdic.

«Està bé per exercir les seves obligacions», va defensar el metge presidencial. «De fet, crec que seguirà així per al que queda del seu mandat, fins i tot si aconsegueix un altre mandat», va postil·lar el facultatiu.