El cap de llista de JuntsxCat, Carles Puigdemont, no renuncia a ser investit president de la Generalitat i defensa així que pugui governar des de Brussel·les: «Segur que no podria fer-ho des de la presó».

«A la presó no podria fer entrevistes ni dirigir-me a la gent, escriure i rebre gent; moltes de les coses que faig», va explicar en una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press

Per a ell, «l'única manera de seguir fent-ho és amb llibertat i seguretat, que és el que garanteix que polítiques públiques es puguin desenvolupar».

Sense revelar les fórmules que negocien amb ERC per ser investit, ha reivindicat que els catalans van votar a les eleccions per restituir el Govern, i en preguntar-se-li què passaria si el rei no signés el seu possible nomenament, en aquest cas «el problema el tindria el rei».

«Si el Parlament em ratifica com a president, el cap de l'Estat no té cap dret a subvertir el mandat legal i constitucional», va dir Puigdemont, que es va escudar en les noves tecnologies per argumentar que podrà governar des de Bèlgica i reunir-se amb el Consell Executiu, malgrat admetre que no són les condicions de normalitat que voldria.

En preguntar-se-li si descarta creuar la frontera, va assegurar que no pot descartar res, però que, en cas de ser investit sent a Brussel·les, la fórmula que s'utilitzarà estarà dins del reglament del Parlament. Després de qüestionar l'informe dels lletrats del Parlament, que s'oposen a una investidura telemàtica, va confiar que es respectin els «drets» de tots els diputats, també els seus, i també va assenyalar que és la mesa la que ha de prendre les decisions.

«No hi ha pla B. Només hi ha pla A. La gent ha votat per la restitució», va remarcar Puigdemont, que espera reunir-se com més aviat possible amb el nou president del Parlament, Roger Tor-rent.

Encara que no ha pogut parlar directament amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en estar empresonat, confia que pugui repetir com a vicepresident de la Generalitat tret que ell no vulgui, i demana no acostumar-se al fet que es trobi a la presó ni acceptar que la «coalició del 155» -PP, Cs i PSC- governi a Catalunya.

«Si Espanya vol ser un Estat de Dret ha de comportar-se com un Estat de Dret, i això significa respectar la decisió dels ciutadans», va replicar a la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, que va afirmar que prendran totes les mesures per impedir que sigui investit.

Segons Puigdemont, si el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, no es reuneix amb ell és perquè no vol, i va explicar que en el seu mandat vol treballar per a la «restauració democràtica del que la coalició del 155 ha infringit». «Si l'Estat no aixeca el 155 i no hi ha diners, incompleix la llei», va sostenir Puigdemont, que va cridar a no rendir-se malgrat les dificultats que hi haurà.

En preguntar-se-li si renunciarà a la via unilateral, va opinar que l'única unilateralitat és la del 155 i que ell no renuncia «al que ha votat la gent», encara que va demanar no marcar-se objectius ni calendaris tancats.

Serret i Comín, vot delegat

Els diputats d'ERC al Parlament Meritxell Serret i Toni Comín van registrar ahir una petició a la mesa del Parlament per poder delegar el vot en un altre diputat al ple d'investidura. Serret i Comín se sumen als diputats de JuntsxCat Carles Puigdemont, Lluís Puig i Clara Ponsatí, que dijous també van sol·licitar poder delegar el vot, va explicar el diputat Romeva.