El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va assegurar ahir que l'ambaixada nord-americana es traslladarà de Tel Aviv a Jerusalem a final del 2019, després de la decisió del mandatari del país, Donald Trump, de reconèixer la ciutat santa com a capital de l'Estat hebreu.

«En les pròximes setmanes, el nostre Govern avançarà en el seu pla d'obrir l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem i l'ambaixada obrirà abans de final de l'any vinent», va dir el vicepresident dels Estats Units, en un discurs davant la Knesset, el Parlament unicameral israelià, amb seu a Jerusalem.

«Jerusalem és la capital d'Israel i, com a tal, el president Trump ha ordenat al departament d'Estat que comenci els preparatius inicials per traslladar la nostra ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem», va dir Pence, sense concretar més detalls sobre la data del trasllat.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar el desembre passat el reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel i el trasllat de la seva legació diplomàtica des de Tel Aviv a la ciutat santa. La decisió va provocar la condemna de l'Assemblea General de l'ONU i de l'Organització per a la Cooperació Islàmica (OCI).

D'altra banda, el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va reclamar ahir als governs de la Unió Europea (UE) que reconeguin l'Estat palestí perquè això «obrirà les portes a la pau» i va defensar que la UE assumeixi «un paper polític» al procés de pau per intentar arribar a «una solució justa» basada en els paràmetres internacionalment reconeguts.

«Demanem als seus estats membres reconèixer ràpidament l'Estat de Palestina», va reclamar el mandatari palestí en una breu compareixença davant la premsa sense preguntes amb l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini. «Obrirà les portes a la pau i animarà el poble palestí a mantenir la cultura de pau, que és la seva des de fa generacions», va reblar Abbas, que va deixar clar que «no hi ha cap contradicció entre el reconeixement i la represa de les negociacions», i que el reconeixement de l'Estat palestí «animaria el poble palestí a mantenir l'esperança de pau i a esperar que la pau arribi».

«La UE hauria de tenir també un paper polític en aquest procés al Pròxim Orient per arribar a una solució justa, a partir dels termes internacionalment reconeguts i les resolucions» de l'ONU, va remarcar.