Joaquim Forn ha renunciat a l'acta de diputat, segons van explicar fonts de Junts per Catalunya (JxCat) a l'ACN. El conseller d'Interior destituït i empresonat a Estremera des del 2 de novembre així ho va decidir com a estratègia de defensa per sortir de la presó.

Així, Forn intenta afavorir una eventual sortida en llibertat condicional. Cal recordar que la Fiscalia del Tribunal Suprem va presentar ahir un escrit en el qual s'oposa a les peticions d'excarceració per a Forn i per al número dos de JxCat, Jordi Sànchez, aquest últim tancat a Soto del Real. El fiscal opina que encara persisteix el risc de reiteració delictiva. Després de la renúncia de Forn, el número 18 de la llista de JxCat per Barcelona, Antoni Morral, entrarà a formar part del grup parlamentari. La renúncia de Forn també s'explica per «motius personals», segons les fonts consultades. L'exprimer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona amb el govern municipal de Xavier Trias va demanar la seva llibertat divendres de la setmana passada després de renunciar a la via unilateral, durant la declaració davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. A més, el conseller d'Interior destituït amb l'article 155 va dir que renunciaria a l'escó si el Govern optava per la via unilateral. Forn era el número 7 de la llista de JxCat per Barcelona, i ja ha traslladat la seva decisió a la direcció del PDeCAT. Fonts de JxCat asseguren que, al seu torn, Sànchez sí que manté la decisió de conservar l'acta de diputat.

Pel que fa a la petició de la Fiscalia del Suprem al jutge instructor Pablo Llarena que mantingui a la presó Jordi Sànchez i Joaquim Forn, en un comunicat, el ministeri públic va avançar el seu posicionament i no argumenta el perquè de la decisió, però recorda que la presó provisional es pot revisar a mesura que avanci la instrucció del cas. Un cop conegut el posicionament de la Fiscalia, el jutge del Tribunal Suprem haurà d'emetre una resolució on determini si, fent cas del ministeri públic, manté empresonats Sànchez i Forn o, per contra, opta per una mesura cautelar menys greu. D'altra banda, la defensa del president d'Òmnium està ultimant l'escrit per demanar la seva llibertat perquè està acabant de recopilar diversa documentació.

En el seu escrit, la defensa de Sànchez demana l'excarceració perquè, segons afirma, no ha comès el delicte de sedició que li atribueix. Segons ell, la concentració el 20 de setembre va ser una mobilització pacífica, democràtica i festiva, tot i que hi va haver «possibles excessos d'una minoria» en danyar dos vehicles de la Guàrdia Civil.