La Guàrdia Civil va visitar diumenge passat les instal·lacions de l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages per saber si Carles Puigdemont hi podia arribar per aire. Tal com va avançar ahir Rac1, el macrooperatiu per interceptar Carles Puigdemont si intenta tornar a Catalunya, com diu el ministre Juan Ignacio Zoido, no només afecta les carreteres.

L'exemple més clar és que l'aeròdrom de Sant Fruitós va rebre el cap de setmana passat la visita de vuit agents de la Guàrdia Civil. El director del centre Saltamos SkyDiveBCN, Xavi Serra, va confirmar a Regió7 que diumenge a la tarda van visitar l'aeròdrom «vuit agents de la Guàrdia Civil», però aclareix que «en cap moment cap dels agents va mencionar Puigdemont».

Serra remarca que la visita d'agents de la Guàrdia Civil als aeròdroms «no és un fet anòmal», sinó que «ens visiten regularment». Explica, però, que «darrerament hem notat que han incrementat la freqüència de les visites» i que «de fet, divendres, ja va venir una parella d'agents a les instal·lacions». El director del centre afegeix que les visites de l'institut armat «habitualment només són per part d'una parella d'agents, que entren, fan un cafè o una aigua i se'n van».

En canvi, aquest diumenge van ser vuit els agents de la Guàrdia Civil que van fer la visita i, a més, segons Rac1, van demanar el registre d'entrades i sortides per aire per saber si Puigdemont hauria entrat a Catalunya. Xavi Serra, que diumenge no es trobava a les instal·lacions, ni confirma ni desmenteix aquest extrem, i declara que «és possible que els agents haguessin demanat el registre, però jo no hi era i ara encara no ho sé».

Xavi Serra afirma que la Guàrdia Civil «en cap moment va mencionar el nom de Carles Puigdemont», i afegeix que «tinc curiositat per saber d'on ha sortit aquesta relació». Explica, en aquest mateix sentit, que «a l'aeròdrom poden venir avions externs, però han de fer una sol·licitud prèvia per poder-hi aterrar». Serra assegura que, «de moment, no n'hem rebut cap»; i fa notar que en cas que es fes aquesta petició, «la Guàrdia Civil en tindria coneixement al moment. Ho té controlat». L'empresa Saltamos SkyDiveBcn ofereix salts en paracaigudes i no recull passatgers. El pilot és l'únic que surt del perímetre de salt per entrar i sortir cada dia. Però si es demana amb antelació i amb la documentació oportuna, es pot sol·licitar un aterratge que no interfereixi amb les activitats de salt.

Rac1 assenyala que els treballadors es van estranyar amb la visita dels agents i els van preguntar, en to de broma, si buscaven el president. Però ells només van respondre que s'havia activat un operatiu especial per controlar totes les fronteres.

L'aeròdrom de Sant Fruitós es va inaugurar fa 50 anys i en fa tres que torna a estar actiu i ofereix cursos de caiguda lliure i salts en paracaigudes. S'hi fan uns 6.000 salts tàndem l'any i unes 2.000 operacions anuals. En aquests anys han saltat d'un avió a l'aeròdrom unes 20.000 persones.

D'altra banda, l'Aeroclub del Bages, a Sallent, també ha rebut recentment la visita d'agents de la Guàrdia Civil, però, en aquest cas, el cos no ha requerit cap tipus d'informació als seus responsables. Des de l'aeròdrom sallentí destaquen que les visites de la Guàrdia Civil a les seves instal·lacions són una pràctica força habitual.

Policies a les clavegueres

El ministeri de l'Interior ha desplegat en les últimes hores un nou dispositiu liderat per agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que inclou la inspecció del subsòl del Parlament i un reforç presencial de vigilància a aeroports i fronteres terrestres i marítimes, segons fonts coneixedores del dispositiu.

En el marc d'aquest operatiu, la Policia Nacional va inspeccionar ahir el clavegueram del parc de la Ciutadella a Barcelona, on és situat el Parlament de Catalunya. Aquest cos no té encomanades a Catalunya aquestes competències en seguretat, que assumeixen els Mossos d'Esquadra. Fonts d'aquest últim cos assenyalen que seran ells els qui, seguint el protocol habitual, tornin a revisar i segellar els embornals el mateix dia del ple.