David Rodríguez (alcalde de Solsona per ERC) serà a partir d´avui nou diputat del Parlament de Catalunya. La renúncia a l´acta de diputada de l´exconsellera republicana Meritxell Serret, ara exiliada a Brussel·les, fa que l´alcalde de Solsona, que ja va ser diputat en la legislatura passada, recuperi l´escó a la cambra catalana. Serret deixa pas al següent de la llista republicana per Lleida, Rodríguez (número 6), perquè des de l´exili no podia exercir el seu dret a vot, i aquests vots són clau si demà a les 3 de la tarda se celebra el ple d´investidura i Carles Puigdemont se sotmet a votació per ser elegit novament president de la Generalitat de Catalunya.

Rodríguez, que ja havia expressat en els darrers dies la seva predisposició a fer allò que necessités el partit, va afirmar ahir a aquest diari que «és d´agrair el gest de Meritxell Serret» perquè amb la seva renúncia garanteix la majoria per a Puigdemont (sense comptar els vots de Puigdemont i del diputat Toni Comín, també exiliat a Brussel·les, però que de moment no ha renunciat a la seva acata de diputat, la suma de Junts per Catalunya, d´ERC i de la CUP són 68 diputats, just la majoria absoluta en una cambra amb 135 diputats.

Rodríguez se sent «compromès» amb el país. Va deixar la darrera legislatura amb una proclamació de la República sense el procés legal que la podia aplicar, que va anar seguida de l´aplicació de l´article 155 de la Constitució desenvolupat pel PP i de l´acció judicial que va comportar l´empresonament de mig govern, i l´encausament d´un gran nombre de polítics.

Rodríguez està a l´expectativa per saber què pot passar en aquesta legislatura, ja d´entrada per saber si la legislatura anirà gaire més enllà de l´intent de tenir una elecció de president. «És una situació complexa, en la qual no sabem què passarà». Però si hi ha acció de govern, l´alcalde de Solsona està convençut que «el procés i la república seguiran avançant». Entén que «no hi ha marxa enrere, perquè la desconnexió sentimental d´Espanya, a hores d´ara, ja és massa gran».

Considera que el punt d´inflexió definitiu va ser l´1-O. «Quan un govern ha de contenir amb una acció violenta una població pacífica, que només s´ha manifestat als carrers sense causar cap incident, i que tot el que fa és votar, es crea aquesta distància definitiva». I afegeix que «aturar el poble a cops de garrot és el que no té marxa enrere».

Per a Rodríguez, el Govern de l´Estat no ha valorat prou bé quina era la seva actitud envers Catalunya. «Ens han tractat com si fossin els membres d´una colònia que tinguessin conquerida, com si estiguéssim sotmesos al seu govern», ha manifestat.

L´alcalde de Solsona és partidari que a partir d´avui hi hagi president i que en un futur proper hi hagi un nou govern constituït per tornar a treballar des de les institucions del país. Recuperar el Parlament i la Generalitat, per a Rodríguez, és fonamental i no seria partidari d´haver de tornar a un procés electoral.

Com a alcalde, assegura que es troba a faltar que la Generalitat no té govern, que hi ha temes que no es poden plantejar perquè no hi ha qui decideixi, i que n´hi ha d´altres que s´aturen per l´acció de l´aplicació del 155. «Necessitem que hi hagi govern, però també és molt important que es respecti el valor de la democràcia i el que han manifestat els catalans a les urnes a través dels vots que vam depositar l´1-O i el 21 de desembre».

El 2105, Rodríguez va anar a prendre possessió del càrrec amb el mocador que duia el president Lluís Companys a la butxaca abans que l´afusellessin. Aquest mocador ja ha seguit el seu procés per arribar al museu. Avui no ha previst portar símbols a la butxaca, però sí que afirma que té el compromís amb el seu grup i amb els partits que donin suport al govern. Fa uns mesos volia deixar la política, però només renunciarà a tornar-se a presentar per ser alcalde, perquè davant «el moment tan important que viu el país» ha decidit continuar.

Fins ahir al matí, l´alcalde de Solsona no va saber que seria diputat. El cap de setmana s´havia comentat la possible renúncia de Serret, però no s´havia fet oficial. Ahir al matí, l´actual líder d´ERC, Marta Rovira, li va trucar personalment per si estava disposat a ser diputat en aquesta nova legislatura. S´hi va comprometre i, després, Robert Fabregat, coordinador del grup parlamentari, va fer la gestió de confirmació. Al migdia, Rodríguez ja se sabia diputat.

En principi, no hi ha d´haver cap tipus de problema perquè la documentació ja estava a punt i simplement s´havia de fer la sol·licitud a la Junta Electoral Central.