Una portaveu de la delegació del Govern va confirmar que el vaixell Sorolla va albirar dissabte, a 4 o 5 milles de navegació, una vintena de cossos surant al mar. La tripulació va avisar Salvament Marítim i es va activar el protocol d'actuació, amb la participació dels Grups d'Especialistes en Activitats Aquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil de Melilla. Quan van arribar a la zona van cooperar amb patrullers marroquins que igualment van anar al lloc dels fets, ja que era en aigües de la seva competència. «De fet el Marroc s'ha fet càrrec dels cossos», va explicar una portaveu espanyola.

Els corrents i l'estat del mar van determinar que s'havia de rastrejar una àmplia zona. Els GEAS van cooperar en la localització de cossos en un dispositiu que es va allargar fins ben entrada la nit. De tornada a Melilla, les dues embarcacions GEAS que van participar en el dispositiu van albirar un altre cos, que van extreure del mar i van traslladar cap a Melilla.

Espanya i el Marroc van buscar durant tot el dia d'ahir més cadàvers a la zona, davant del cap Tres Forcas (Marroc), ja que se sospita que la xifra de morts podria ser més gran, de 47 segons l'ONG Caminando Fronteras.

Així, efectius dels Grups d'Especialistes en Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil de la comandància de Melilla, amb un helicòpter de la Guàrdia Civil, van sortir des de primera hora per rastrejar la zona de naufragi en suport a les patrulles marroquines.

Helena Maleno, de l'ONG Caminando Fronteras, xifra els ocupants d'aquesta pastera en 47, dels quals 21 cossos es van recuperar. D'aquests, 20 van ser portats al Marroc en trobar-se en aigües de la seva competència.

Fonts oficials no van poder aclarir si hi ha supervivents ni si es tractava d'una pastera naufragada, que presumiblement va sortir des de les properes costes del Marroc en direcció a Espanya, i el temps que feia que els cadàvers eren al mar.