El president d'ERC, Oriol Junqueras, va posar ahir en dubte, en una entrevista a Telecinco, que una presidència de la Generalitat liderada per Carles Puigdemont fos realment viable. «El problema no és si es pot o no -investir Puigdemont-, sinó si seria una presidència efectiva. I l'Estat espanyol mai permetria que fos una presidència efectiva. Aquí radica el problema», va dir per escrit en resposta al qüestionari de la televisió.

Junqueras, però, no es descarta a ell mateix com a possible candidat a la investidura, però sí contempla poder renunciar-hi sense inconvenients pel bé de l'independentisme. «Jo no he perdut els meus drets que se sàpiga, així que un candidat vàlid ho sóc segur, però d'entrada no em correspon a mi. La prioritat és recuperar el Govern. Sempre he estat disposat a totes les renúncies que calguin en benefici del col·lectiu, sempre que calgués», va sentenciar.

A l'entrevista, Junqueras es va mostrar satisfet amb el resultat electoral del 21-D, tant el dels republicans com el de l'independentisme en general, i es va congratular d'haver-se presentat per separat. «Hem obtingut globalment el millor resultat possible. ERC va optar per buscar el vot dels no convençuts, per eixamplar, i aquest és el gran èxit», va afirmar.

Pel que fa a la seva situació a la presó, sembla que no té gaires expectatives de poder sortir en llibertat aviat, sobretot per l'actitud del sistema judicial. «L'aute judicial està aquí, és una resolució molt política que deixa poc espai a una defensa jurídica», va retreure. A més, va remarcar que des que es van convocar les eleccions «sembla evident que es va acceptar l'article 155 i el cessament del Govern», fet que «no ha estat valorat pel jutge» segons Junqueras.