L'exlíder de l'Executiu espanyol Felipe González va defensar ahir que, segons la seva «interpretació i visió garantista de la Constitució», l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras «hauria d'estar en llibertat» fins que sigui «processat i condemnat» per la seva implicació en el procés.

«Jo respecto el que fa el magistrat Pablo Llarena, però haig de dir-li que m'agradaria que la Constitució fos molt garantista i, quan estigui processat i condemnat, que compleixi condemna, però prèviament hauria d'estar en llibertat», va apuntar en declaracions a Telecinco sobre la decisió judicial d'enviar Junqueras a presó provisional. González ja va reconèixer el gener la seva «dificultat» per veure la comissió de delicte de rebel·lió per part dels dirigents independentistes que van dissenyar i van posar en marxa el full de ruta del procés sobiranista ja que, al seu parer, «la rebel·lió és un delicte difícilment probable».

Així mateix, va dir que «l'espectacle» del president del Parlament a Catalunya, Roger Torrent, posa «molt difícil» a Llarena reconsiderar la posada en llibertat de l'ex-número dos del Govern. «Jo crec que hauria d'estar en llibertat, sí, però crec que els seus companys de fila no hi estan ajudant, estan generant el màxim de desconfiança sobre la intenció dels representants de l'independentisme», va afegir González.

D'aquesta manera, va acusar Torrent de «vulnerar els drets dels diputats» catalans i d'eludir la legalitat en congelar els terminis per a la investidura, motiu pel qual va instar els grups de la cambra a presentar «un recurs d'empara» al TC davant la «situació de buit» que està creant Torrent , va dir, en congelar els terminis.

«Rajoy n'està fart»

D'altra banda, González va apuntar que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, «no hauria d'optar a la reelecció» i va declarar tenir «la impressió» que el líder de l'executiu «n'està fart». Així, va explicar que «quan un comença a governar pot suportar una tona de pes i no resultar pesada, però quan fa deu anys mig un quilo et sembla pesat».

A més, l'expresident socialista també va recordar que quan ell feia deu anys que era al Govern va rebre la visita de l'excanceller alemany Helmut Schmidt, que li va dir: «Deu anys és el màxim, la resistència dels materials es ressent i un es torna impacient, que és el pitjor que un es pot tornar per governar».