La defensa del líder d'ERC, Oriol Junqueras, va presentar ahir un recurs d'empara al Tribunal Constitucional que demana anul- lar les actuacions del Suprem que van decretar la seva presó provisional, i quedar en llibertat. A més, la defensa del republicà demana que es tramiti el recurs «de forma urgent per evitar danys irreparables».

Així mateix, demana al TC que reconegui els seus drets fonamentals a la llibertat, a la llibertat ideològica, al jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a la defensa, a la presumpció d'innocència, a la legalitat, a la participació i representació polítiques, al jutge imparcial, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties. El lletrat adverteix que el recurs que presenta suposa l'«esgotament de la via interna que reclama la Carta Europea de Drets Humans per a l'accés a la jurisdicció del Tribunal Europeu de Drets Humans» d'Estrasburg, i es mostra confiat que el TC sabrà valorar-ho adequadament i revocarà les resolucions que mantenen Junqueras a la presó.

La defensa entén que el Tribunal Suprem «no té competència per investigar o enjudiciar els fets que s'atribueixen» al republicà i es basa, també, en l'Estatut, que estableix que en les causes contra els diputats del Parlament és competent el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mentre que el Suprem només pot jutjar-los si la responsabilitat penal ha tingut lloc fora del territori català.

Dret a la llibertat

El recurs de Junqueras considera que la mesura preventiva de presó provisional atempta contra el dret a la llibertat, la restricció de la qual «ha d'adoptar-se sempre de forma excepcional», i que en aquest cas, a més, es du a terme en una presó madrilenya a 650 quilòmetres de la seva família. A més a més, argumenta que el Suprem sosté la privació de llibertat en el risc de reiteració delictiva, cosa que la defensa rebutja perquè «no és candidat a la presidència» i perquè cap dels investigats en llibertat provisional han donat mostra de reiteració delictiva.