Nikolas Cruz, el jove de 19 anys detingut per l'assassinat de 17 persones en un institut de Florida, havia participat en una formació paramilitar d'un grup supremacista blanc anomenat República de Florida, ha revelat aquest dijous el seu líder, Jordan Jereb. Li encanten les armes i va ser expulsat de l'escola per motius disciplinaris que no van ser especificats, segons efectius i excompanys de classes.

Cruz ha estat imputat per 17 càrrecs d'assassinat pel tiroteig perpetrat dimecres a l'institut Marjory Stoneman Douglas de la ciutat de Parkland. A més, unes 20 persones més van resultar ferides en l'atac, el tercer amb més víctimes mortals que ha tinfut lloc en un centre educatiu d'Estats Units.

El jove estava armat amb un fusell d'estil AR-15 i tenia nombrosos recanvis de municions quan va ser envoltat pels efectius en una àrea residencial propera, segons la policia.

Orfe de 19 anys, tenia un passat turbulent, segons AP. Els estudiants de l'escola el van descriure com un adolescent volàtil el comportament del qual havia allunyat a alguns amics anteriors, tot i que no hi havia cap motiu immediat.

La mare adoptiva de la mare de Cruz, Lynda Cruz, va morir de pneumònia al novembre, i el seu pare va traspassar quan era molt més jove, segons ha revelat el Sun-Sentinel. Recentment es va traslladar a viure amb la família d'un amic.

Sembla que el noi havia deixat signes d'alerta en les xarxes socials, en concret en un comentari a un vídeo de YouTube que no es va poder rastrejar, tal com ha reconegut un portaveu de l'FBI, Robert Lasky. Una persona anomenada Nikolas Cruz va deixar un comentari en el qual es llegia: "seré un atacant d'escoles professional".

Lasky ha explicat davant els mitjans que l'avís no donava més detalls sobre el moment o el lloc del possible atac, si bé les autoritats han descartat que el tirador comptés amb algun còmplice. L'FBI encara no ha pogut determinar els motius que van portar a Cruz a perpetrar la massacre.

Quan Cruz es va mudar amb una altra família després de la mort de la seva mare es va endur amb ell el seu fusell AR-15 juntament amb altres pertinences. La família creia que Cruz estava deprimit però ho va atribuir a la mort de la seva mare i no a una malaltia mental. "No van veure cap perill", ha assenyalat l'advocat Jim Lewis a la CNN.

Cruz ha fet aquest dijous la seva primera compareixença davant un tribuna. Vestit amb l'uniforme taronja de presidiari i amb les mans encadenades, ha assistit a una breu vista en què la jutge ha decretat que romangui a la presó provisional sense possibilitat de fiança.

"Sí, senyora", ha dit com a úniques paraules, després que la jutge li demanés que confirmés la seva identitat.