El Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar ahir que les treballadores embarassades poden perdre la feina en un acomiadament col·lectiu (ERO). Segons el tribunal, aquests acomiadaments no violen la legislació comunitària, sempre que els motius que justifiquen l'acomiadament no estiguin relacionats explícitament amb l'embaràs.

Els jutges europeus van determinar que es precisa de la legislació europea en aquesta matèria, ja que la normativa estatal no estableix, en el marc d'un acomiadament col·lectiu, ni la prioritat de permanència en l'empresa ni la prioritat de recol·locació en un altre lloc de treball de les treballadores embarassades. Mitjançant aquesta sentència, el Tribunal de Justícia de la UE declara que la Directiva 92/85 no s'oposa a una normativa estatal que permet l'acomiadament d'una treballadora embarassada en un acomiadament col·lectiu sense comunicar-li més motius que els que justifiquen l'acomiadament.

La sentència del Tribunal de Justícia de la UE arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demanés als jutges europeus la seva interpretació sobre l'acomiadament de treballadores embarassades. Bankia va notificar a una treballadora, embarassada en aquell moment, el seu acomiadament el 2013. L'empresa va argumentar que calia fer un ajustament de la plantilla i que, en el procés de valoració realitzat per l'empresa, la treballadora havia obtingut una de les qualificacions més baixes.