La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech ha fet pública aquest migdia la decisió de restringir la circulació de camions de més de 7,5 tones arreu de Catalunya a causa de l'alerta per nevades. La mesura es començarà a aplicar a partir de les 16h i, segons Domènech, "s'aixecarà en funció de les previsions i la situació a les carreteres".

Consulta tota la informació de la nevada d'aquest dimarts en aquest enllaç

Anteriorment, el director general de Protecció Civil, Joan Delort,havia anunciat restriccions davant les nevades que s'esperen a partir d'aquest dimarts al vespre i ha avisat que serà "una jornada de trasbals respecte del que estem acostumats", en declaracions a RAC1. Tot i que en aquests moments s'ha produït una treva entre l'episodi de les últimes hores i el que s'espera, Delort ha alertat que les previsions ara com ara són "les més desfavorables", amb "un nou episodi diferent que vindrà pel sud". "Estem davant d'un episodi de caràcter excepcional, de gran dimensió. Haurem de requerir de tots accions a les quals no estem acostumats. Que ningú s'estranyi o s'espanti", ha avisat.

A hores d'ara, però, la situació a les carreteres catalanes es va normalizant respecte aquest matí i es pot circular sense cadenes a la C-25 i la C-17, segons indica el Servei Català de Trànsit. La nevada d'aquesta nit i matinada a municipis de la Catalunya Central ha afectat la circulació en algunes de les principals vies, a primera hora del matí. És el cas de l´Eix Tranversal (C-25) per on calia circular amb cadenes entre Avinyó i Girona, en un tram de 39 quilometres, i on també hi havia restringit el trànsit de camions. Ara, la via més afectada continua sent l'Eix Transversal on hi ha 42 quilòmetres afectats, entre Gurb i Santa Coloma de Farners, però no és obligatori l'ús de cadenes.

Només és obligatori circular amb cadenes en una carretera secundària, la BV- 5114, a l'alçada de Campins. I només hi ha una carretera tallada per la neu, és la GIV-5201 a Viladrau. Altres vies secundàries afectades per la neu i el gel són la GI-543 de Viladrau cap a Arbúcies, la GI-550 a Santa Coloma de Farners, la GI-552 a Arbúcies, la GIV-5411 a Sant Hilari Salcalm.

La neu va arribar aquest dilluns al vespre a les comarques de la Catalunya Central. En concret, els primers flocs van començar a caure als voltants de les 8 a zones del Berguedà, el Solsonès i el Moianès. En localitats berguedanes com Berga, Casserres i Gironella la nevada va començar a quallar des de poc abans de les 9, quan el temporal va deixar anar neu a l'extrem nord-oriental del Bages, en municipis com Sallent i Artés. Segueix l'evolució de la nevada a Catalunya amb Regió7, un temporal que arriba per quedar-se durant tres dies (consulta la previsió del temps, poble a poble).

A Manresa, l'aiguaneu es va deixar notar cap a quarts d'11 de la nit, però sense agafar. A Berga, en canvi, a causa de la nevada i per evitar riscos en la circulació de vehicles, es va tallar la circulació a la Baixada Hospital Sant Bernabé, el carrer de Quim Serra i l'accés al camí del Polígon de La Valldan fins a la carretera BV-4241, de Berga a Sant Llorenç de Morunys.

La C-16 presenta neu a la calçada a partir de Sallent i les màquines llevaneus i treballen constantment. A la C-25, hi ha problemes per circular al terme d'Avinyó (mira aquí totes les incidències del trànsit). Aquest era l'aspecte de la C-16, al seu pas per Gironella, a les 21:

La nevada ha començat a la província de Girona

La nevada ha arribat primer a les comarques gironines i ha començat a tenyir de blanc nombrosos municipis. De moment, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la comarca més afectada és la Garrotxa que ha quedat amb el paisatge completament emblanquinat. Per exemple, poc després de les cinc de la tarda ja hi havia 2 centímetres de neu acumulada a la Vall de Bianya.

El director general de Protecció Civil Joan Delort ha apuntat que no s'esperen "problemes importants" a l'hora de recollir els infants a les escoles aquesta tarda, tot i que els centres dels territoris afectats estan avisats per si hi ha algun tipus de complicació, així com els consells comarcals. Les vies que podrien resultar més afectades per aquesta primera nevada són la C-25, la C-16, la C-15, la C-16C-55 a la Panadella i al Bruc i algunes zones de l'AP-7. També caldrà estar atents a les rutes de transport escolar dimarts al matí, per si se n'hagués de suspendre alguna després d'aquesta primera nevada.

Segons les previsions, el primer episodi s'acabarà dimarts al matí i les nevades donaran una treva fins al vespre. Aleshores s'espera que comenci l'episodi que "més preocupa". Delort ha avisat que podria ser "sever" i "advers" i que afectarà tot el territori, si bé amb gruixos diversos de neu. El director general de Protecció Civil ha assenyalat que s'esperen enfarinades i gruixos "poc rellevants" al litoral, tot i que podrien ser igualment "importants" per tractar-se de zones on és poc habitual que nevi i amb molta mobilitat. Més cap a l'interior del territori, els gruixos de neu guanyaran centímetres.