L'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) va anunciar una treva unilateral per facilitar les eleccions legislatives que se celebraran a Colòmbia el proper 11 de març, tot i la crisi que viu el diàleg de pau amb el Govern a causa, precisament, de l'escalada de violència per part de la guerrilla.

«Davant les properes eleccions de l'11 de març, tot i no compartir aquests processos viciats com una mostra de respecte a les colombianes i els colombians que dipositaran el seu vot, l'Exèrcit d'Alliberament Nacional realitzarà un cessament d'operacions militars ofensives entre el 9 i el 13 de març», va explicar l'ELN en un comunicat.

Les parts van pactar una treva bilateral que va estar vigent entre l'1 d'octubre i el 9 de gener i que va suposar l'avanç més important de les negociacions de pau iniciades fa un any a Quito. Però poc després que expirés la treva, l'ELN va reprendre els atemptats, matant diversos soldats, de manera que el president, Juan Manuel Santos, va ordenar suspendre immediatament el diàleg.