Guerres de neu entre amics, unir forces per fer un gran ninot de neu o utilitzar planxes de 'snowboard', trineus o fins i tot planxes de surf per aprofitar els pendents per gaudir de la neu acumulada. Aquestes han estat algunes de les activitats que aquest dimecres al matí s'han pogut veure a diferents ciutats de la Catalunya Central com ara Manresa, Berga i BergaIgualada

El paisatge blanc, però, també ha provocat alguns problemes de circulació a les tres ciutats i s'ha hagut de suspendre el servei de bus urbà i també el servei d'autocar amb Barcelona. Als carrers s'hi acumulen fins a deu centímetres de neu. A Igualada s'ha rebaixat el Pla Municipal per Risc de Nevades de fase d'Emergència a fase d'Alerta. Malgrat que molts infants i adolescents han decidit no anar a classe per jugar amb la neu, tots els centres educatius han ofert serveis mínims.

Protecció Civil demana mantenir la prudència en els llocs on encara neva i ressalta el baix nombre d'incidències

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, demana que es mantingui la prudència a les zones on encara està nevant. Una prudència que ha qualificat d'"exemplar" i que, segons ha assenyalat, ha "afavorit que el nombre d'incidències sigui molt anecdòtic" fins ara, sobretot amb referència a la mobilitat. "Si una imatge podem fer de la xarxa viària és que, a manca de la presència de vehicles de transport, el nombre de vehicles particulars que hi estava circulant era molt minso", ha afirmat Delort, que des de dimarts insisteix que cal evitar trajectes si no són necessaris per l'episodi de nevades; una demanda que s'ha sumat a mesures com la prohibició de circulació dels camions, que s'ha començat a aixecat en algunes vies, i la suspensió del transport escolar. S'espera que al llarg de la tarda el Pla NEUCAT es rebaixi de la fase d'emergència actual a alerta.

La neu ha afectat 100 carreteres

La nevada que ha caigut durant tot el matí a la Catalunya Central, i que ha parat cap a la 1 del migdia, ha buidat de vehicles les principals carreteres, com la C-55, l'eix transversal, l'eix diagonal i la C-16. Les màquines llevaneus estan intentant netejar el màxim possible les vies, però continua sent obligatori circular amb cadenes en algunes vies.

Nevades arreu de la Catalunya Central

El temporal de neu també afecta, aquest dimecres al matí, diversos punts de les comarques centrals. Així, per exemple, Sant Vicenç de Castellet s'ha llevat avui amb diversos carrers coberts per una capa de neu i amb la carretera C-55 al pas pel municipi completament buida, en una imatge ben poc habitual en un dia feiner a primera hora. Una situació similar s'ha produït a altres localitats com ara Sant Joan de Vilatorrada.

Pel que fa a les comarques berguedanes, tot i que la presència de la neu no és un fet tan excepcional com a cotes baixes, la nevada també ha complicat la circulació de primera hora als voltants de Berga, on la C-16 ha hagut de ser netejada per màquines llevaneus i al llarg del matí ha obligat a prendre altres mesures excepcionals com ara el fet d'haver de dur cadenes per circular pels carrers berguedans.

De fet, la capital del Berguedà ja es va començar a preparar ahir per l'arribada del temporal i ja va anunciar la suspensió del transport escolar, cancel·lació a la que avui s'hi ha afegit la del bus urbà.

Qui també havia pres mesures davant la imminent arribada del temporal va ser l'ajuntament de Puig-reig, que havia demanat extremar les precaucions. En aquest cas, el consistori ha volgut anar un pas més enllà i aquest dimecres al migdia ha emès un ban recomanant al seu veïnat que eviti sortir de casa, ja sigui per circular a peu o en cotxe, sempre que no sigui indispensable.

Ensenyament eleva fins als 87.563 el nombre d'alumnes afectats pel tancament de 298 escoles

El Departament d'Ensenyament ha xifrat en 87.563 el nombre d'alumnes afectats pel tancament de 298 escoles catalanes. Protecció Civil va anunciar dimarts que s'anul·laven totes les línies de transport, que sumen 1.380 a totes les demarcacions i que han deixat uns 37.700 estudiants sense aquest servei pel temporal de neu. Aquestes són les darreres dades facilitades pel Departament sobre les afectacions als centres catalans. Per demarcacions, a Girona s'han tancat 65 centres educatius deixant 17.112 sense classes. A la Catalunya Central, han tancat portes 54 centres amb 13764 estudiants afectats.