L'acord d'investidura entre JxCat i ERC contempla crear a Bèlgica tres òrgans per internacionalitzar la República i difondre un procés constituent: una Assamblea de Representants de la República, una Presidència del Consell de la República i un Consell per la República, segons afirma un document intern de la CUP recollit per Europa Press.

Segons va publicar el diari Ara, és una estratègia per donar una estructura que permeti a Carles Puigdemont (JxCat) mantenir la seva activitat des de Brussel·les, mentre que a Catalunya s'investiria un president que no fos ell i es formaria un govern d'acord amb la legislació actual. El document cupaire recull, per primera vegada per escrit, que el candidat triat per ser investit a la Cambra sigui Jordi Sànchez (JxCat), en un ple del Parlament que podria celebrar-se entre el dimarts 6 i el dimecres 7 de març (les dates no estan tancades).

Espai Lliure de Brussel·les

Els tres òrgans que es crearien a Brussel·les s'assemblen al que pot considerar-se un Parlament, un president i un govern en l'exili, i en en els quals participin tant membres de JxCat, la CUP i ERC com a representants de la societat civil. Sota l'etiqueta Espai Lliure de Brussel·les, es preveu que els tres òrgans actuïn per defensar la República i que el Govern format a Catalunya treballi amb la premissa «legalitat autonòmica, obediència republicana», constata.

Segons la proposta, l'Assamblea de Representants estaria formada per diputats, representants del món local i de la societat civil, i les seves funcions serien elegir la Presidència del Consell de la República, definir la metodologia d'un procés constituent i «debatre i promoure les actuacions per avançar cap al restabliment de la República» i la seva internacionalització. En segon lloc, Puigdemont assumiria la Presidència del Consell de la República i com a funcions tindria assumir la representació internacional, convocar l'Assamblea i «impulsar polítiques concretes per materialitzar la República». En tercer lloc, el consell estaria nomenat per Puigdemont atenent a criteris d'excel·lència i reconeixement professional, i, a part del president, estaria format per tres membres proposats per JxCat, tres per ERC i un per la CUP.

L'Espai Lliure de Brussel·les arrencaria (si l'acord es tanca) de «forma solemne amb un acte celebrat a Brussel·les on participarien els grups parlamentaris republicans» i convidats del món local, de la societat civil, eurodiputats i expresidents de la Generalitat. L'acte seria dilluns 5 de març i, a la pràctica, també serviria per visualitzar que JxCat renúncia a investir Puigdemont al ple del Parlament. Després, el 6 o 7 de març, s'investiria Jordi Sànchez.