El Tribunal Suprem va dictaminar ahir que són els clients els qui han de pagar l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) en la constitució d'hipoteques, d'acord amb l'acordat pel ple de la Sala Primera de l'alt tribunal, que dóna la raó als bancs.

En concret, la sentència del Suprem només estima en part els dos recursos presentats i estableix que per la constitució del préstec el pagament incumbeix al titular de la hipoteca; però, en canvi, pel timbre dels documents notarials, l'impost correspon a la matriu, que s'abonarà «per parts iguals» entre prestador i prestatari, i el corresponent a les còpies, per qui les sol·liciti. D'aquesta forma, el tribunal afavoreix les entitats bancàries, atès que sol ser una pràctica habitual que els hipotecats paguin els impostos relacionats amb la constitució de les hipoteques, el gruix de les despeses relacionades amb la subscripció d'un préstec hipotecari.

No obstant això, en la seva sentència de desembre del 2015, el Suprem sí que va dictaminar l'«abusivitat» d'una clàusula que, «sense negociació i de manera indiscriminada», atribueix tot el pagament de les despeses i impostos al consumidor, a pesar que la llei fa una distribució dels mateixos i per tant va declarar nul·les totes les clàusules que imposaven al client tots els costos de concertació del contracte i del pagament de tots els tributs en els quals el subjecte passiu és el banc.

En aquella ocasió, la sentència del Suprem es va derivar d'una acció col·lectiva de l'OCU, que sol·licitava la nul·litat de múltiples clàusules de diversos contractes bancaris del BBVA i del Popular.

En aquesta línia, la sentència dictaminada ahir per l'alt tribunal es referia únicament a qui havia de pagar els impostos hipotecaris -ITP i AJD- i va estimar només parcialment els recursos de cassació interposats pels consumidors afectats, atès que va determinar que el gruix d'aquests impostos, relatiu a la constitució del préstec, ha de ser pagat pel client que ha sol·licitat la hipoteca.

D'aquesta forma, als bancs només els correspon pagar la meitat de l'impost sobre el timbre dels documents notarials i les còpies a qui les sol·liciti. El Suprem va indicar ahir que la fallada ja havia estat comunicada als procuradors de les parts i que el text íntegre de les sentències es donarà a conèixer els propers dies.