Amb el 71,6% dels vots, els suïssos van decidir ahir mantenir l'actual sistema de finançament de la radiotelevisió pública del país. Ho van fer mitjançant un referèndum, una eina tradicionalment molt utilitzada al país helvètic. D'aquesta manera, es mantindrà el Billag, que és un cànon que l'Estat paga per mantenir els mitjans públics, i que suposa el 75% del pressupost del principal ens públic nacional, l'SRF, que emet en les quatre llengües oficials del país: l'alemany, parlat pel 63,7% de la població, el francès (20,4%), l'italià (6,5%) i el romanx (0,5%). El 2016, el cànon va obtenir fins a 1.370 milions de francs (1.189 milions d'euros).

Els resultats de la votació van ser molt més contundents del que preveien els sondejos i gairebé tres quartes parts dels habitants de Suïssa van refusar la iniciativa popular, anomenada «No Billag», promoguda per les seccions juvenils del Partit Liberal-Radical i la Unió Democràtica de Centre i que proposava eliminar el cànon. La proposta pretenia que els mitjans públics estiguessin sotmesos al mercat i que els usuaris paguessin tan sols pels programes que consumeixen, en lloc de pagar una contribució fixa a través dels impostos. Argumentaven, també, competència deslleial respecte als mitjans privats.

Fa quatre mesos, la proposta tenia un gran suport, però la campanya governamental i dels mitjans públics ha fet decantar la balança. Segons el Govern, en un país tan divers culturalment i lingüísticament, una xarxa de mitjans públics és necessària per donar cobertura a esdeveniments que interessen als diversos grups. Argumentaven que l'esforç econòmic es compensa perquè aquest sistema de finançament reforça els valors democràtics.