El PSOE exigirà al president del Govern, Mariano Rajoy, sotmetre's a una qüestió de confiança al Congrés si no aconsegueix aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE), va anunciar ahir el secretari general socialista, Pedro Sánchez.

Així ho va acordar l'Executiva Federal del PSOE, reunida a la seu del partit a Ferraz. «Si el president no pot aprovar la seva principal llei, el que ha de fer com a obligació constitucional és sotmetre's a una qüestió de confiança», va advertir Sánchez en roda de premsa.

Si Rajoy no supera aquesta qüestió de confiança, no tindrà «cap excusa» per no avançar les eleccions generals, va advertir el líder socialista.

La qüestió de confiança és una eina que regula l'article 112 de la Constitució, que atribueix en exclusiva al president del Govern, prèvia deliberació del Consell de Ministres, la capacitat de plantejar-la sobre el seu programa o sobre una declaració de política general. Per tant, el PSOE no té marge per forçar una qüestió de confiança, però sí una moció de censura contra el president del Govern amb un candidat i un programa alternatius que haurien de demanar la majoria absoluta del Congrés dels Diputats.

Sánchez va afirmar una vegada més que «no descarto» presentar una moció de censura, però en realitat no pensa que aquesta sigui una opció perquè, explica, no aspira a arribar a la presidència del Govern «a qualsevol preu» i a través de «dreceres». «Els números no sumen», ni tan sols comptant amb el suport del PDeCat i ERC, va dir preguntat per si segueix rebutjant de ple els vots dels partits independentistes per tirar endavant una moció de censura. «No estem en aquest estadi», va respondre. Sánchez va justificar aquesta ofensiva del PSOE per pressionar el Govern amb els pressupostos perquè els ha «alarmat, i molt», la disposició del Govern de prorrogar per segona vegada i de manera consecutiva els comptes si no aconsegueix els suports suficients per tirar endavant els del 2018.