El lehendakari, Iñigo Urkullu, va exigir ahir a ETA que, «per la gravetat i intensitat dels danys humans irreparables produïts», la seva «violència» requereix «una valoració expressa del dany injust causat» i va demanar a la banda «una lectura autocrítica sobre el que van fer». «Dir que va ser injust significa també rebutjar el seu enaltiment, legitimació o justificació», va afegir.

A més, va advertir, en el cas de les víctimes dels GAL i el Batalló Basc Espanyol, que «la impunitat no pot ser l'última paraula», i va recordar que «l'Estat té una responsabilitat davant d'elles».

Urkullu va presidir a la plaça Indautxu de Bilbao l'acte de solidaritat amb les víctimes del terrorisme que, sota el lema «Va ser injust. Societat i víctimes, construint juntes el present i el futur», va ser convocat pel Govern basc amb motiu del Dia europeu de les víctimes del terrorisme.

Unes 300 persones, entre elles tots els membres del Govern basc, els tres diputats generals (Unai Rementeria, Ramiro González i Markel Olano), una vintena d'alcaldes i parlamentaris, així com el president d'Eudel, Imanol Landa, i mig centenar de víctimes d'ETA, el GAL o el Batalló Basc Espanyol, van restar formant un cercle durant mitja hora al centre de la plaça bilbaïna.

A l'homenatge hi van participar representants de tots els partits polítics bascos, a excepció de l'esquerra abertzale. Sí que hi va acudir una representació d'Eusko Alkartasuna, encapçalada pel seu secretari general, Pello Urizar.