"Presa de pèl", mesura "populista" i "manca de respecte" són alguns dels qualificatius amb què els grups de l´oposició han reaccionat aquest dimecres al discurs sobre pensions del president espanyol, Mariano Rajoy, que ha promès que els pressupostos generals de l´Estat per al 2018 -que no té encara el suport majoritari de la cambra- inclouran una millora de les pensions mínimes i de viduïtat. "Per favor, un respecte a les vídues d´aquest país, que porten sis anys sense que vostès hagin augmentat la base reguladora", li ha retret la portaveu del PSOE, Margarita Robles, que l´ha acusat de carregar en els pensionistes el pes de la crisi. El líder de Podem, Pablo Iglesias, li ha recordat que el sistema de pensions és un dret recollit a la Constitució, i el de Ciutadans, Albert Rivera ha assegurat que la voluntat dels pares de la Constitució no era que el debat sobre el sistema servís per "proposar coses populistes", sinó per garantir la prestació. ERC, PNB i PDeCAT també han demanat al president espanyol que adopti mesures urgents per garantir el sistema en base a una revalorització.

Margarita Robles ha estat la primera portaveu en rebatre el discurs de Rajoy, a qui ha retret la pèrdua del poder adquisitiu dels pensionistes durant el seu mandat i li ha preguntat si creu que els pensionistes "es mereixen" l´augment del 0,25% que ha activat el seu executiu. Segons Robles, la reforma laboral del PP impedeix recuperar el sistema per la via de les cotitzacions, i caldrà adoptar "mesures extraordinàries". "Revaloritzi les pensions amb l´índex de cost de la vida i abordi la necessitat d´ingressos extraordinàries, com l´impost sobre la banca", ha dit.

Iglesias, per la seva banda, ja retret a Rajoy que el seu executiu hagi vetat tret proposicions de llei de Podem per a un augment de les pensions. Segons el líder de Podem, Rajoy aboca els pensionistes a una situació que "no és decent" i "diu que no hi ha diners" mentre "es gasta 2.000 milions d´euros per rescatar les autopistes, els mateixos que hauria costat revaloritzar les pensions". Una de les solucions, segons Iglesias, passa per un "impost de solidaritat" a la banca.

Albert Rivera també ha recordat a Rajoy que la Constitució "obliga" a oferir "pensions dignes" i "revaloritzar-les". "No podem caure en l´error de portar això a un debat de rojos contra blaus", ha afirmat Rivera, que ha retret al PP, al PSOE i a Podem que no hagin introduït al debat "ni una sola proposta" per a la sostenibilitat del sistema. Segons Rivera, "sense debats electoralistes i de mercadeig" es pot fer una política de millora de les pensions començant, per exemple, per una rebaixa de l´IRPF als pensionistes"

El diputat d´ERC Jordi Salvador ha recordat a Rajoy que els diners de la seguretat social no són "del govern, ni de l´Estat", sinó dels seus afiliats, i l´ha acusat de "portar anys maltractant les classes treballadores". Li ha demanat que després de "carregar-se" la guardiola de les pensions, adopti mesures fiscals a càrrec dels pressupostos de l´Estat. "Els nostres pensionistes han de viure amb dignitat, actuï", li ha reclamat.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, també ha demanat la derogació de la reforma laboral, una revalorització de les pensions en base a l´IPC i apartar el debat de la lluita partidista. "L´emplaço a que siguem capaços d´adoptar decisions en un termini breu per donar tranquil·litat i certesa a la ciutadania", i en aquest camp "no s´hi valen pedaços", ha afirmat.

El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha recordat a Rajoy que va ser el seu govern qui va trencar el 2013 el consens en matèria de pensions i va imposar un sistema que és "injust" i que cal "modificar". Segons Campuzano, l´executiu espanyol ha de tornar a una política de consensos per impulsar les seves reformes. "Hi ha d´haver el compromís de mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes des d´ara", ha afirmat, "i més enllà del 2018 s´ha d´articular el nou mecanisme de revalorització de les pensions".