Uns centenars de persones van omplir la part central de la plaça Universitat ahir al vespre en protesta pels cinc mesos de l'empresonament del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC i diputat de JxCAT, Jordi Sànchez, així com pels 134 dies que fa que són a la presó Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Dues de les conselleres destituïdes en aplicació de l'article 155, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, des de Brussel·les i el Regne Unit, i l'exdiputada sallentina Anna Gabriel, des de Suïssa, van enviar missatges enregistrats per reclamar l'alliberament de tots els «presos polítics». Precisament a Sallent una cinquantena de veïns es van concentrar a la plaça de la Vila davant un llaç groc fet amb espelmes per demanar la llibertat dels Jordis. El CDR ha organitzat un dejuni com a forma de protesta que va començar ahir a la nit i que s'afegeix al que fan diverses persones a Montserrat. També es van manifestar desenes de persones a la plaça de Sant Pere de Berga.

Amnistia exigeix llibertat

La coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya, Adriana Ribas, va exigir ahir l'alliberament «immediat» i la retirada de càr-recs de l'expresident de l'ANC i candidat a la presidència, Jordi Sànchez (JxCat), i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, coincidint amb els cinc mesos del seu empresonament. «Entenem que els càrrecs són desproporcionats i injustificats», va declarar als mitjans al Parlament després de reunir-se amb el president de la cambra, Roger Torrent. Van abordar els drets humans a Catalunya i a Espanya, amb èmfasi en la situació de Sànchez i Cuixart: «Li hem traslladat la nostra preocupació pels atacs a la llibertat d'expressió», va afirmar Ribas. En preguntar-li si considera que Sànchez i Cuixart són presos polítics, la coordinadora va respondre que Amnistia Internacional prefereix parlar de «presos de consciència».