n El Govern rus va donar ordre ahir d'expulsar 23 diplomàtics britànics en resposta a les acusacions formulades aquesta setmana pel Govern britànic que apuntaven a les autoritats russes com a responsables de l'enverinament de l'exespia rus Sergei Skripal a la localitat britànica de Salisbury.

«Es declaren persones no grates 23 empleats diplomàtics de l'ambaixada del Regne Unit a Moscou», va fer saber ahir el ministeri d'Exteriors rus en una declaració recollida per l'agència oficial de notícies russa RIA Novosti. El ministeri va afegir que els diplomàtics «han d'abandonar el país en el termini d'una setmana», diu la nota.

A l'expulsió dels diplomàtics se suma el tancament del British Council, una institució britànica d'abast internacional amb representació en més de 100 països, així com la suspensió del permís al Regne Unit per obrir un consolat a la ciutat de Sant Petersburg. Aquestes mesures es van donar a conèixer després de la convocatòria de l'ambaixador britànic al Regne Unit, Laurie Bristow, a qui s'ha informat que Rússia es reserva el dret de prendre mesures addicionals si Londres insisteix a seguir adoptant noves represàlies contra Rússia.

Londres no sembla cedir i de moment la primera ministra, Theresa May, ha avançat noves mesures, que discutirà en els propers dies.

Mesures, segons fonts del Govern a The Guardian , que podrien arribar fins i tot a l'expulsió de l'ambaixador rus al Regne Unit, la qual cosa suposaria la ruptura definitiva de les relacions, però que no passa en cap moment pel boicot al mundial de futbol que se celebrarà aquest estiu a Rússia.

L'últim recurs

L'expulsió de l'ambaixador és una mesura d'últim recurs que el Govern britànic no vol prendre per no agreujar la situació, i de moment la idea consisteix a estudiar el nivell de suport entre els aliats britànics per donar una resposta conjunta a la crisi.

En qualsevol cas, Downing Street considerava la possibilitat de l'expulsió dels seus diplomàtics i ja es plantejava l'opció de començar a pensar en una nova sèrie de mesures de resposta, com per exemple estalviar-se la tradicional felicitació al vencedor de les eleccions presidencials que se celebren avui a Rússia, on precisament Putin és el favorit absolut.

La primera reacció oficial de Londres ha tingut un to resignat. «Ens esperàvem alguna cosa així», va fer saber el ministeri d'Afers Exteriors, dirigit per Boris Johnson, en un comunicat en què insta Rússia, una vegada més, que «es responsabilitzi dels seus actes i assumeixi els seus compromisos internacionals», en referència a la possibilitat que el Govern rus hagi violat acords internacionals sobre l'ús d'armes químiques si es demostra que va emprar un agent nerviós per matar l'exespia.

«La resposta de Rússia no canvia els fets de la qüestió: l'intent d'assassinat de dues persones en territori britànic, pel qual no hi ha una altra conclusió alternativa que el fet que l'Estat rus és culpable», afegeix la nota, que va parafrasejar ahir la primera ministra, Theresa May, durant un congrés del partit Conservador al centre de Londres.

«Aquest país mai no tolerarà que el Govern rus amenaci les vides ni dels seus ciutadans ni de qualsevol altra persona que estigui en territori britànic», va dir sobre els fets del 4 de març, encara en procés d'investigació per part de la policia, que ha advertit que els resultats finals podrien trigar fins i tot «mesos» a arribar.

«Al voltant de 400 testimonis ja han prestat declaració, mentre s'espera que ho facin centenars més en els propers dies», va fer saber ahir la Policia Metropolitana en una nota publicada ahir al seu web.

La recerca se centra ara a esbrinar els moviments exactes de Skripal i de la seva filla el matí dels fets, el dia 4 de març.