La Fiscalia ha sol·licitat llibertat sota fiança de 100.000 euros per a Joaquim Forn i s'ha oposat a que el diputat i expresident de l'ANC Jordi Sànchez surti en llibertat.

El ministeri públic canvia de criteri respecte l'exconseller d'Interior i, per primer cop, rebaixa la mesura cautelar de la presó preventiva. Fonts present a la sala, han explicat que el fiscal no ha intervingut i que simplement, al final, ha dit que sol·licitava la fiança "per imperatiu legal i seguint instruccions del fiscal general de l'Estat", invocant l'article 25 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. A la sala no hi ha estat present el conseller destituït, que a darrera hora ha decidit no assistir a la vista i no l'han traslladat des dels calabossos de l'Audiència Nacional.

En les properes hores, els tres magistrats hauran de prendre una decisió. Fins ara, tots els intents de la defensa de Forn s'havien fet davant el jutge instructor, Pablo Llarena, que s'havia negat a deixar-lo en llibertat. Ara, la decisió està en mans de la sala i el ponent de la interlocutòria serà Miguel Colmenero. El més probable és que la decisió de la sala no es conegui aquest dimarts. Per la seva banda, l'acusació popular de VOX manté que existeix risc de reiteració delictiva i que ha de seguir entre reixes.

La vista de Forn ha durat 40 minuts i bona part s'ha centrat en la intervenció del lletrat de la defensa (que ha parlat una mitja hora). Al final de la vista, i de manera lacònica, el fiscal ha sol·licitat llibertat de 100.000 euros sota fiança per a Forn i ha reconegut que ho fa seguint les ordres del fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar. A més, ha afegit que feia la petició per "imperatiu legal", és a dir, reconeixent que és una ordre superior però que no comparteix.

El fiscal, Fidel Cadena, ha invocat l'article 25 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. Aquest article reconeix que el fiscal general de l'Estat podrà impartir "les ordres i instruccions convenients als seus subordinats". El fiscal no ha afegit cap altra consideració.

És la primera vegada que el ministeri públic rebaixa la petició de presó preventiva. Està per veure, doncs, si els magistrats de la sala d'apel·lacions atendran al canvi de criteri de la fiscalia o mantindran el conseller destituït a la presó (hi està des del 2 de novembre).

Llarena sempre havia negat la llibertat

Fins ara, l'únic que havia revisat la mesura cautelar de presó preventiva havia estat el jutge instructor, Pablo Llarena. Ara, per primer cop, serà la sala d'apel·lacions (un estament per sobre de Llarena) qui pot decidir deixar en llibertat Forn.

Fins al moment, Llarena havia negat en dues ocasions la llibertat a Forn, sempre al·legant el risc de reiteració delictiva i posant l'èmfasi en què tenia el control dels Mossos durant l'1-O. La primera, el passat 4 de desembre quan va mantenir a la presó Forn, Junqueras, Sànchez i Cuixart i va decretar llibertat amb fiança per a la resta de consellers destituïts.

La darrera ocasió, en una interlocutòria del 2 de febrer, on també va denegar que sortís en llibertat. Precisament, la vista d'aquest dimarts és per un recurs a la sala d'apel·lacions contra aquesta decisió del jutge instructor. Llarena també té sobre la taula una tercera petició de llibertat per part de la defensa de Forn que encara no ha resolt encara. En aquest cas, la Fiscalia ja va anunciar que s'oposava a deixar-lo en llibertat.