Jordi Turull no ha estat investit president de la Generalitat aquest dijous. La votació ha finalitzat amb 64 vots a favor del candidat, 65 en contra i 4 abstencions, les de la CUP, que han evitat que s'arribes a un acord en primera votació.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que la sessió es reprendrà dissabte a les 10.00h del matí, on el candidat Jordi Turull tindrà una segona oportunitat per ser investit, aquesta vegada, per majoria simple. El candidat escollit per JxCat i ERC no ha comptat amb el suport d'aquest quatre vots de la CUP, imprescindibles per ser escollit en primera votació i haurà d'esperar a la segona sessió.

Una jornada de negociacions fallides

JxCat

, ERC i la CUP s'han reunit prop d'una hora aquest matí al Parlament per intentar arribar a un acord que garantís els suports a la investidura de Jordi Turull en el ple, convocat per les 5 de la tarda i a contra rellotge. I és que que el candidat de JxCat està citar demà mateix junt als altres encausats sobiranistes pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per decidir si els manté en llibertat provisional o si han de tornar a presó.

Un cop traslladada la proposta de JxCat i ERC a la CUP, la militància cupaire ha decidit mantenir la seva abstenció en la votació. Cal que tots quatre diputats cupaires votin a favor de la investidura de Turull perquè sigui escollit aquesta tarda en primera volta.

Aquest ha estat el seguiment en directe de la jornada del ple d'investidura de Jordi Turull:

22.15 h

El Parlament refusa la investidura de Jordi Turull en primera votació

Jordi Turull no ha pogut ser investit president de la Generalitat en primera volta. El Parlament ha rebutjat la seva investidura ja que el candidat de JxCat no ha arribat a la majoria absoluta que marquen els 68 diputats. El conseller destituït només ha rebut els vots afirmatius de JxCat i d'ERC, ja que els quatre diputats de la CUP s'han abstingut, tal i com havien anunciat a primera hora de la tarda. Turull es podria sotmetre a una segona volta dissabte -on només necessita majoria simple-, però la seva presència al ple està a les mans del jutge del Suprem Pablo Llarena, que l'ha citat per aquest divendres per revisar la seva situació, a més de la de cinc dirigents polítics més. D'altra banda, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ja ha avisat aquest matí que no hi ha temps material perquè Carles Puigdemont i Toni Comín renunciïn a l'acta per fer córrer la llista. Així, si se celebrés una segona volta dissabte, almenys dos diputats de la CUP haurien de votar a favor, i dos altres haurien de mantenir l'abstenció.

21.30 h

Pujol retreu a la CUP que calia una "lectura generosa" del moment però confia assolir un acord abans de dissabte

El diputat de JxCAT Eduard Pujol ha retret a la CUP que mantingui la seva abstenció en la votació a la candidatura de Jordi Turull com a president de la Generalitat. "La importància del moment demanava una lectura generosa que avui hauria estat vital per continuar plantant cara als que ens voldrien petits", ha declarat Pujol en el seu torn de paraula al ple d'investidura. Malgrat això, s'ha mostrat convençut que "hi ha hores per construir diàleg, parlar, cohesionar i sumar" i ha confiat que dissabte si es pugui aconseguir el suport necessari per investir Turull. Abans però el candidat haurà d'acudir a la cita amb el Tribunal Suprem (TS), motiu pel qual li ha agraït al candidat la seva "determinació" i ha criticat aquells que des de l'oposició han fet "mofa" del discurs de Turull, especialment el president del PPC, Xavier García Albiol. Sobre la cita al TS, Pujol ha alertat que "no es pot empresonar tot un poble" i ha dit a les institucions de l'Estat que "no se'n sortiran".

21.10 h

Albiol veu el discurs de Turull com una victòria de l'Estat i posa en dubte l'oferta de diàleg

El diputat del PPC Xavier García Albiol veu el discurs del candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, com una victòria de les institucions de l'estat espanyol. Segons Albiol, el contingut del discurs "no té res a veure amb l'actitud que ha tingut en els últims temps". "A quin Jordi Turull ens hem de creure?", ha preguntat el líder dels populars catalans. Segons Albiol, això demostra que s'està davant una "gran farsa". En referència a l'oferta de diàleg a l'Estat, Albiol l'ha comparat amb la que va fer Carles Puigdemont quan va plantejar "referèndum o referèndum" al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Albiol ha conclòs que Turull no pretén ser president de la Generalitat i ha afegit que els seus fills van "amb més alegria" a l'escola que Turull fent el discurs.

21.00 h

La CUP dona per finalitzades "les aliances": "Nosaltres passem a l'oposició"

El diputat de la CUP Carles Riera ha assegurat que els cupaires donen per acabat el "cicle del procés i les aliances que s'hi han donat i les que hem construït al llarg del procés". "Nosaltres passem a l'oposició", ha reblat Riera durant la seva intervenció al debat d'investidura d'aquest dijous al Parlament. L'esquerra anticapitalista defensa obrir un "cicle de la república real" perquè no volen assumir com a projecte que "fent autonomia alguna dia" es podrà "tornar a la república". Per això els cupaires han demanat posar fi a la "demora, el càlcul i la indecisió" al ritme del "petit Bonaparte del Suprem". Riera, que ha demanat no apel·lar a la unitat "en abstracte", ha assegurat també que les seves quatre abstencions no són un "obstacle definitiu" a la investidura de Turull. De fet, ha reivindicat que es permeti el vot als diputats Carles Puigdemont i Toni Comín de manera que sigui "viable" en segona volta la investidura.

20.40 h

Domènech diu que l'independentisme lliga la tàctica al calendari judicial i que Turull representa l'antiga Convergència

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Xavier Domènech, ha criticat que l'independentisme subordini i lligui la seva tàctica al calendari judicial. En la seva intervenció durant el debat d'investidura del candidat a la presidència, Jordi Turull, Domènech ha afirmat que "no hi ha estratègia" més enllà d'una "èpica demostrada reiteradament estèril". Segons el líder de CatECP, l'única tàctica dels partits independentistes és la "pura reacció" als terminis que marquen els tribunals espanyols. A més, Domènech ha preguntat a JxCat i ERC si la proposta per investir Turull és per a escollir un nou president de la Generalitat o bé per a fer unes eleccions: "No es pot trair més la confiança del poble", ha constatat.

20.20 h

Iceta destaca el "gir sobtat" de Turull en fer un discurs "autonomista" però li retreu que no se'l creu

El president del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, ha destacat el "gir sobtat" expressat pel candidat a la Generalitat, Jordi Turull, en el seu discurs, que ha dit que ha estat de to "autonomista". Tot i això, ha reconegut que no es creu aquest "canvi copernicà" i ha afegit que, en cas que fos sincer, oferiria "mà estesa" al candidat per posar en marxa les polítiques que requereix el país. "Ve amb un programa en que no parla d'independència, ni de república, sí de l'1-O però no del mandat, no ens parla de l'espai lliure de Brussel·les", ha constatat el socialista. El diputat ha afegit que el discurs de Turull s'assembla "com un ou a una castanya" a l'acord que ERC i JxCAT havien fet arribar a la CUP i ha assegurat que li ha recordat als discursos de l'expresident Jordi Pujol. Tot i això, Iceta ha reconegut que el seu grup no s'ha "acabat de creure" les paraules de Turull: "Lamentablement un discurs, una proposta no canvia una dinàmica, però pot assenyalar un punt d'inflexió". Punt d'inflexió que per a Iceta requereix deixar de banda la via unilateral.

19.50 h

ERC presenta la investidura com "una victòria de l´1-O i el 21-D" i avisa l´Estat: "Si no és avui, serà demà"

El torn d´Esquerra al debat d´investidura de Jordi Turull (JxCat) no l´ha fet el líder del partit, Oriol Junqueras, perquè està a la presó, però tampoc la seva cap de files al Parlament, Marta Rovira. Ha estat el portaveu republicà, Sergi Sabrià, l´encarregat de defensar el suport d´ERC a Turull amb la mirada posada, sobretot, en fer front a l´Estat, en acabar amb l´aplicació de l´article 155 de la Constitució espanyola, i en presentar la investidura com "una victòria de l´1 d´octubre i del 21 de desembre". Amb tot, conscient que la CUP ha anunciat que no facilitarà que Turull sigui escollit president en aquesta sessió, Sabrià ha avisat l´Estat que això no implica que els independentistes no acabin formant Govern. "Si no és avui, serà demà", ha vaticinat. Amb tot, ha fet una crida als sobiranistes per "mantenir les fortaleses i superar les febleses" per poder "acumular una suma ingent, més gran" favorable a la independència i eixamplar la base del moviment.

19.30 h

Arrimadas, sobre l'oferta de diàleg de Turull: "Els que han trencat els ponts amb Espanya no els poden reconstruir"

La líder de Cs, Inés Arrimadas, no dona credibilitat a l'oferta de diàleg a l'Estat del candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull. "Els que han trencat els ponts amb Espanya no els poden construir. No pot venir com a part de la solució perquè és part del problema", ha defensat Arrimadas en el seu discurs durant el ple d'investidura. Arrimadas ha instat Turull a "aprofitar l'última oportunitat" abans d'anar al Tribunal Suprem i tenir la "valentia" de dir que és una mentida i no seguir allargant "fictíciament" la "novel·la del procés". I és que, segons Arrimadas, el seu discurs ha decebut tothom perquè no ha reconegut errors però tampoc ha parlat de República. La líder de Cs tampoc ha donat credibilitat a les paraules que Turull ha dirigit als espanyols argumentant que el candidat a la presidència és l'ideòleg d'eslògans com 'L'Espanya subsidiària viu a costa de la Catalunya productiva'.

19.00 h

Llarena no podrà suspendre encara Turull tot i que l'enviï a la presó

El candidat a la Generalitat, Jordi Turull, els exconsellers Dolors Bassa, Raül Romeva i Josep Rull, la número 2 d'ERC, Marta Rovira, i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, estan citats divendres davant el jutge Pablo Llarena per estudiar si els envia a la presó. Tots ells són, actualment, diputats del Parlament i es troben en llibertat provisional. El mateix dia i a la mateixa hora, el jutge ha citat totes les parts dels 28 investigats per notificar-los les interlocutòries de processament (que es poden recórrer a la sala d'apel·lacions). És a dir, informarà a qui processa i per quins delictes els envia a judici. Amb aquest nou pas, l'opció d'una eventual suspensió de càrrecs públics abans del judici pren força però encara cal que es donin alguns requisits. Segons la llei, el jutge els ha de processar necessàriament per rebel·lió, la interlocutòria ha de ser ferma i els encausats han d'estar en presó preventiva. Això vol dir, doncs, que tot i que el jutge decideixi enviar a la presó Turull o algun altre dels citats, podran mantenir encara la condició de diputats perquè la suspensió no és automàtica.

18.50 h

El Parlament tramita 469 acreditacions de premsa específiques per al ple d'investidura

Uns 600 professionals dels mitjans de comunicació treballaren al Parlament per la sessió d'investidura d'aquest dijous a la tarda. D'aquests, 469 són professionals que s'han acreditat específicament per aquest dijous davant del gabinet de premsa de la cambra catalana. Segons les dades del Parlament, hi ha una quarantena de persones que treballen per a una vintena mitjans internacionals, de països com Alemanya, Estats Units, Iran, Japó, Suïssa i Veneçuela. La xifra d'aquest dijous queda lluny del rècord d'acreditacions al Parlament, una fita que es va assolir amb el miler de professionals que van treballar al Parlament al ple del 10 d'octubre de 2017.

18.00 h

Turull ofereix diàleg amb l´Estat per fer efectiu el resultat del 21-D i diu que no suposaria "cap renúncia"

El diputat de JxCat i candidat a la investidura, Jordi Turull, ha fet una apel·lació directa a l´Estat oferint-li "diàleg" per poder fer efectiu el resultat de les eleccions del passat 21 de desembre. Així, al seu discurs a la sessió plenària d´aquest dijous, ha fet aquesta crida i ha volgut insistir en la necessitat de "seure i parlar amb el govern espanyol" per solucionar els problemes entre Catalunya i Espanya i "escoltar" tots els catalans. "Quan més es reafirma el resultat de les eleccions, més ha de passar -l´Estat- de l´amenaça a la repressió? Aquets és el seu sentit d´Estat. Diàleg, diàleg i diàleg. I diàleg no vol dir feblesa ni cap renuncia. Diàleg i acord és la millor manera d´avançar. Però fins ara no sens ha volgut ni escoltar", ha sentenciat Turull.

17.30 h

Turull: "Prefereixo el risc de ser víctima d'una injustícia que desentendre'm del moment actual"

El candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, ha argumentat la seva decisió d'acceptar la proposta de presentar-se a la investidura. En la primera part del seu discurs, en la sessió plenària d'aquest dijous a la tarda, el conseller destituït amb el 155 ha argumentat: "Prefereixo el risc de ser víctima d'una injustícia que desentendre'm del moment actual". Turull ha justificat així que ha apostat per no assumir un "risc zero" que li hauria atorgat "menys maldecaps", perquè prefereix seguir les seves "conviccions i escala de valors". "Amb tot el que faci sempre he de poder mirar els ulls de les meves filles, la meva dona i la gent que m'ha donat la seva confiança", ha afegit. "Per això sóc aquí, serè, il·lusionat i convençut", ha constatat.

16.30 h

La CUP manté les seves 4 abstencions i bloqueja la investidura

La CUP ha decidit mantenir les quatre abstencions a la investidura de Jordi Turull, de cara al ple que hi ha previst per aquest dijous a la tarda. La decisió dels cupaires arriba després que hagin traslladat a les bases la decisió final, i que hagi fixat la posició el Consell Polític i el grup d'acció parlamentària. En un comunicat, els cupaires al·leguen que no poden condicionar la seva acció política "a l'acció repressiva de l'Estat". El text defensa que calia "continuar l'embat amb un programa de govern per aquesta legislatura que fos valent i continués el mandat de l'1-O". Malgrat la reunió d'aquest dijous al matí amb JxCAT i ERC i l'última oferta per sotmetre's a una qüestió de confiança en un termini d'entre un i dos mesos, els cupaires mantenen l'abstenció i d'aquesta manera Turull no serà investit en primera volta a la sessió d'aquest tarda -tampoc seria suficient aquesta posició si se sotmetés en segona votació en 48 hores si Carles Puigdemont i Toni Comín mantenen l'acta de diputats.

16.15 h

Rajoy suspèn el seu viatge oficial a Angola per seguir els esdeveniments a Catalunya

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha suspès el viatge que havia de fer entre els dies 25 i 26 de març -diumenge i dilluns- a Angola fruit de la situació política a Catalunya, segons han informat fonts de seu equip. Segons aquestes fonts, Rajoy vol seguir els esdeveniments des del Palau de La Moncloa i deixa per a un altra ocasió l'entrevista que havia de mantenir amb el president angolès, Joao Lourenço, així com la resta del programa, que incloïa una trobada amb empresaris espanyols. L'anunci de la suspensió del viatge coincideix amb el ple d'investidura de Jordi Turull convocat al Parlament de Catalunya i les citacions judicials del propi Turull i altres cinc diputats al Tribunal Suprem aquest divendres per a la revisió de les mesures cautelars. És la segona vegada en un any que Rajoy suspèn un desplaçament com a conseqüència del procés. La primera va ser a finals de setembre del 2017, quan va cancel·lar la seva presència a la cimera de la Unió Europea de Tallín (Estònia) per l'1-O.

15.30 h

Puigdemont demana a la CUP "responsabilitat" i "estar a l'altura" davant d'un estat que "ultrapassa tots els límits"

CUP

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dijous des de Hèlsinki, Finlàndia, que el Parlament de Catalunya té avui una gran "responsabilitat", en relació al ple per investir el candidat a la presidència Jordi Turull. Preguntat per si té algun missatge per a la CUP, Puigdemont ha dit que l'encàrrec de la cambra és "clar". "Tots els actors hem d'estar a l'altura d'aquest moment històric, de mantenir una posició enfront d'un estat que ultrapassa tots els límits de l'estat de dret", ha afegit. També sobre el ple d'aquest dijous ha assegurat que espera que la cambra esculli "un president de la majoria proindependentista, que és el que ha votat la gent". En aquest sentit, ha dit que espera que no hi hagi "problemes per exercir aquesta llibertat". Preguntat per la possibilitat que Turull sigui enviat aquest divendres a presó, ha afirmat que "seria un gran, gran error" i ho ha titllat de "surrealista". Quant a la decisió del Suprem de mantenir Joaquim Forn i Jordi Sànchez entre reixes, Puigdemont ha assegurat que "demostra que són presos polítics" i ha recordat que Forn s'ha apartat de la política.

15.00 h

El Suprem nega que hi hagi presos polítics sinó "polítics empresonats per delictes gravíssims de rebel·lió i sedició"

La resolució de la sala d'apel·lacions del Suprem que manté a la presó Jordi Sànchez i Joaquim Forn nega l'existència de presos polítics a la causa. En paraules dels magistrats, cal parlar de "polítics presos per haver comès indiciàriament delictes gravíssims de rebel·lió i sedició". Una afirmació també va fer el ministre de Justícia, Rafael Catalá, just l'endemà de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. A la resolució, a més, apunten que tant Forn com Sànchez són "icones" i "referents" de l'independentisme i que, si surten en llibertat, poden tornar a reiterar. De Forn, asseguren que no ha abandonat "definitivament" la voluntat "d'enfrontament directe amb l'Estat". A més, carreguen contra la Fiscalia per canviar de criteri i defensar que no existia risc de reiteració "i no acompanyar-ho de cap argument". Al·leguen també que la defensa "no ha acreditat" la malaltia que pateix (ha donat positiu en el test de la tuberculina).

14.29 h

El Suprem manté a la presó Joaquim Forn i Jordi Sànchez per risc de reiteració delictiva

La sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem ha acordat mantenir a la presó el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, i el conseller destituït d'Interior, Joaquim Forn. Els tres magistrats de la sala han desatès el criteri del ministeri públic que, contra pronòstic, durant la vista de dimarts va demanar al tribunal que deixés lliure Forn (previ pagament de 100.000 euros), al·legant que no existia risc de reiteració delictiva i per "raons humanitàries" perquè pateix una malaltia (ha donat positiu en el virus de la tuberculina). La sala, però, ha rebutjat els dos recursos i s'ha alineat amb les tesis de l'acusació popular, exercida per VOX, que considera que existeix encara risc de reiteració delictiva en tots dos. En el cas de Sànchez, la Fiscalia també havia sol·licitat a la sala que mantingués la presó provisional. Per tant, no hi ha hagut canvi de criteri tot i que durant la vista la defensa de Sànchez va anunciar que deixaria l'acta de diputat.

13.21 h

El PSC votarà en contra al ple d'investidura de Turull

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha refermat després de la reunió del seu grup parlamentari, que els socialistes votaran contra la investidura de Jordi Turull (JxCat) al ple de la tarda. "No considerem que sigui la persona que millor pot encapçalar una nova etapa. Si es volen reiterar errors de l'etapa anterior, no hi ha millor candidat. Però nosaltres demanem un canvi de rasant, i ell és una persona que evidencia que volen continuar el camí que tots han admès que va fracassar", ha sentenciat el socialista en roda de premsa. I és que per a Iceta, la vinculació de Turull amb el Govern de Carles Puigdemont l'invalida com a president políticament. "Els que volien guanyar la independència, ens han fet perdre l'autonomia, i ara, en lloc d'allunyar-se d'això, sembla que ens volen enfonsar més en aquest pou", ha afegit.

El líder del PSC també ha criticat que els independentistes hagin modificat el calendari previst per a la ronda de consultes i el ple d'investidura "per adaptar-los als ritmes dels jutjats". D'entrada, ha manifestat el seu "disgust per no haver tingut un procés de consultes com Déu mana" i haver-se fet dimecres per via telefònica. "És cert que hi ha un altre precedent, l'anterior legislatura va començar igual. Però és un antecedent que no s'hagués aconsellat. Ara, els errors de l'anterior legislatura es repeteixen augmentats. Aleshores s'acabava el termini, en aquesta ocasió desgraciadament no, i no calia apressar les coses", ha sentenciat.

Amb tot, Iceta no ha volgut sumar el PSC als partits que reclamen anul·lar el ple per considerar-lo irregular o un frau de llei. "Hi ha raons per dir que això és il·legal? No. I a més que hi ha precedents, tot i no ser molt bons. Però creiem que les coses s'han de fer de determinada manera", ha conclòs.

12.23 h

La reunió de JxCat, ERC i CUP per la investidura de Turull s'acaba i la decisió queda en mans de la militància cupaire

La reunió entre JxCat, ERC i la CUP per intentar acordar la investidura de Jordi Turull en el ple d'aquesta tarda s'ha allargat uns 50 minuts. Passats dos quarts de dotze, els diputats de la CUP encapçalats per Carles Riera han abandonat la zona dels despatxos de JxCat i ERC sense informar sobre si s'han produït avenços.

Aquest matí, en una entrevista a 'Els Matins de TV3', Riera avisava que si hi ha una acord "nítidament republicà" serà "molt més fàcil" canviar de l'abstenció al vot favorable. Ara, la decisió sobre el vot dels quatre diputats de la CUP està en mans de la militància i a les 15 hores el consell polític de la formació es reunirà per prendre la decisió definitiva.

11.31 h

Els Mossos tanquen el Parc de la Ciutadella per motius de seguretat

Els Mossos d'Esquadra han tancat els accessos al Parc de la Ciutadella coincidint amb el ple d'investidura que està previst que comenci a les cinc de la tarda. El parc està tancat tant per a vehicles com per a vianants i durant el dia només hi podran accedir persones acreditades.

11.22 h

Comín veu "impensable" que la CUP no avali Turull en el ple d'investidura

El diputat d'ERC Toni Comín afirma que se li fa "impensable" que la CUP no doni el seu suport a la candidatura de Jordi Turull a la presidència de la Generalitat. En una entrevista al programa 'El món a RAC1', Comín ha apel·lat a la "cultura antirepressiva" de l'esquerra anticapitalista i, a títol personal, ha defensat que "la probabilitat que la CUP hi doni suport és molt alta". "Se'm fa molt difícil pensar que la CUP no se sumi" a una proposta que passa, al seu entendre, per "impedir que el jutge atropelli els drets del diputat", ha afegit.

Comín, que ha acusat el Tribunal Suprem de "saltar-se l'estat de dret", ha insistit que políticament Carles Puigdemont no ha de renunciar a les opcions de ser president per "donar continuïtat de manera pragmàtica a l'1-O" a través del Consell de la República quan s'hagi tirat endavant la reforma a la llei de la presidència. I per tant, Comín entén que no té sentit aritmèticament tampoc plantejar només la seva renúncia a l'acta. "No hem de discutir sobre les actes sinó com aconseguir un acord amb la CUP", ha reblat en reclamar la unitat de l'independentisme. Comín, que ha advertit que el 'tenim pressa' va fer "mal en l'altra etapa", ha reclamat treballar "fins a l'extenuació" per sumar als cupaires a un acord estratègic d'investidura. "Necessitem la CUP per moltes raons", ha afegit als micròfons de Rac1 des de Bèlgica.

10.42 h

Catalá admet que el ple s'ha convocat «reglamentàriament»

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha admès aquest dijous en una entrevista a Onda Cero que el ple d'investidura de Jordi Turull s'ha convocat "reglamentàriament" i que, per tant, a priori el seu govern no l'impugnarà i "se celebrarà". En una entrevista a Onda Cero també ha apuntat que en cas que demà el Tribunal Suprem mantingui la imputació per a Turull amb les conseqüències processals que el jutge decideixi "això no invalida la seva condició de president". La inhabilitació, ha dit, es produiria en el cas que en el moment de l'obertura de la fase d'enjudiciament -cosa que es produirà aquest divendres- Turull estigués en presó preventiva. En aquest sentit ha afirmat que en el cas que Turull no anés a la presó "podria passar" que el Rei Felip VI hagi de signar el nomenament de Turull, perquè "els actes del rei són deguts, formals, que no aporten un element de voluntat". Amb tot, ha acusat les forces independentistes de fer "joc brut" en buscar una confrontació entre el poder judicial i les decisions polítiques del Parlament.

10.05 h

Torrent defensa l'«absoluta normalitat» del ple d'investidura» d'avui

El president del Parlament, Roger Torrent, defensa l'"absoluta normalitat" del ple d'investidura convocat per aquesta tarda i assegura que veuria un "despropòsit democràtic" que un president escollit per la cambra catalana entrés a presó. En declaracions a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Torrent ha defensat que Jordi Turull té tots els seus drets "intactes" i que es pot sotmetre al debat d'investidura en plenes condicions. Ha defensat que és la "sobirania" del Parlament qui decideix qui són els candidats a la investidura i també qui escull el president i no les institucions de l'Estat.

En aquest sentit, també ha afirmat que "no s'entendria" que el Rei no signés el nomenament d'un president que superi el debat d'investidura. Sobre aquest debat, Torrent ha confiat que es pugui "materialitzar ràpid" l'acord entre JxCAT, ERC i la CUP per escollir president i "foragitar" el 155.

9.45 h

La CUP vol un acord «nítidament republicà» per donar el sí a la investidura de Turull

"Si en aquesta reunió arribem a un acord nítidament republicà i hi ha una decisió de no seguir reculant davant al repressió i la imposició dels tribunals, serà molt més fàcil que el consell polític pugui modificar la posició", ha avisat Carles Riera, a TV3. La CUP reuneix la seva direcció les 15 hores, dues hores abans de l'inici del ple d'investidura, per decidir si modifica la seva posició d'abstenir-se.

Riera ha considerat que és "imprudent i no encertat" que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi convocat un ple d'investidura amb "tanta precipitació". I ha alertat que a vegades sembla que els mateixos independentistes es vulguin "tirar un tret al peu" i posar pressió.

Riera també ha avisat que serà "molt més difícil" que la CUP canviï el vot si de la reunió d'aquest matí surt "obediència a l'Estat, reculada del Parlament i polítiques autonomistes de pa sucat amb oli".

Segons el diputat, el que té clar la militància de la CUP és que no comprarà que "ara toca recular i fer autonomisme". "Això la CUP no ho comprarà mai. Igual que creiem que no s'ha de recular davant la repressió", ha reblat.

Convocar el ple d'investidura tant precipitadament és «pressing», segons la CUP

Riera s'ha mostrat molt crític amb el president del Parlament, Roger Torrent, i ha considerat "pressing" convocar un ple amb "precipitació" sense tenir la certesa que el candidat tindrà garantida al majoria absoluta. En primera votació, és necessari que el candidat a la presidència de la Generalitat obtingui un mínim de 68 vots. Per tant, els quatre diputats cupaires haurien de canviar l'abstenció anunciada fins ara pel vot afirmatiu dels quatre. Riera ha explicat que aquest dimecres a la nit, en conversa telefònica, ja li va traslladar a Torrent que "no era prudent ni encertat".

En cas que Turull no obtingués els 68 vots necessaris s'hauria de sotmetre en una segona votació 48 hores després. Però divendres el Tribunal Suprem l'ha citat per decidir si l'envia a la presó de manera preventiva. Sobre aquesta qüestió, Riera ha manifestat que vol creure que per uns "mínims democràtics i de decència, la juridicatura espanyola no impedirà que una persona que és candidata pugui assistir a la segona volta", tot recordant que té el dret i el deure d'assistir-hi.

9.06 h

Cs presentarà una petició al Parlament per desconvocar el ple d'investidura

Cs presentarà una petició al Parlament per desconvocar el ple d'investidura de Jordi Turull. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha avançat aquest dijous al matí en una entrevista a la SER que el grup registraria la petició a primera hora del matí. La líder de Cs creu que la intenció del ple d'investidura convocat per avui a les 17:00 només té la intenció d'enfrontar la cambra amb el govern espanyol i el poder judicial. Arrimadas vol demanar la desconvocatòria del ple fins que s'aclareixi la situació de Turull, citat per aquest divendres pel jutge del Suprem Pablo Llarena. Així mateix, la cap de files de Cs ha opinat que "ningú" vol que el candidat de JxCat sigui president, i ha criticat que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi convocat la sessió plenària d'investidura amb poc marge.