Divendres a la tarda, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va reactivar l'euroordre de detenció contra l'expresident català Carles Puigdemont. El document va arribar tant a Finlàndia, país al que s'havia desplaçat a mitja setmana, com a Bèlgica, on té fixada la residència des que va abandonar Catalunya el passat octubre. De moment, ni les autoritats fineses ni les belgues tenen constància d'on és Puigdemont.

El diputat finès Mikko Kärnä, que va convidar Carles Puigdemont a Finlàndia, ha assegurat en un comunicat fet públic aquest dissabte a la tarda que Puigdemont no és al país nòrdic. Segons diu el text, Kärnä ha rebut informació que el president va marxar divendres al vespre de Finlàndia per dirigir-se a Bèlgica tot i que no se sap per quines vies ho va fer.

El diputat, Mikko Kärnä explica en el seu comunicat que durant el dinar que van tenir plegats divendres van discutir sobre la possibilitat que Espanya dictés una nova euroordre contra ell. "Va ser informat que si això passava tenia dues opcions: presentar-se davant les autoritats fineses fent front a l'opció de ser extradit o abandonar el país i dirigir-se a Bèlgica, que és el seu lloc de residència", recull el comunicat.

Finalment, per tant, Puigdemont hauria optat per la segona opció davant la reactivació de l'euroordre per part del jutge del Suprem Pablo Llarena. El diputat finès ha indicat també que Puigdemont li ha assegurat aquest dissabte que "cooperarà plenament" amb les autoritats belgues.

Per la seva part, l'advocat català de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, que dissabte al matí havia dit que Puigdemont es presentaria davant la policia finlandesa, va fer una piulada a Twitter en què confirma que el líder de Junts per Catalunya ja no és a Finlàndia.

Quan l'Estat va emetre la primera euroordre, Puigdemont es va personar en una comissaria de la policia i va comparèixer davant del jutge, que va dictaminar mesures cautelars com l'obligació de no sortir del país, tenir-hi una residència fixa i estar disponible per totes les citacions judicials.