Al Parlament de Catalunya s'ha tornat a visualitzar aquest dimecres la divisió i la tensió que existeix entre el blocs independentista (JxCat, ERC i CUP) i unionista (Cs, PP i PSOE) en una sessió en la qual s'ha aprovat garantir els drets polítics de Carles Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez i el síndic de Greuges, ha presentat un informe sobre l'1-O.

El text aprovat per JxCat, ERC i la CUP compromet a la Cambra "a adoptar totes les mesures necessàries per garantir" que Puigdemont, incloent el de poder sotmetre's a un debat d'investidura en un futur immediat.

La diputada de JxCat Gemma Geis ha advertit que el seu grup està determinat a investir Puigdemont malgrat les traves de l'Estat: "No renunciem a la investidura de Puigdemont. Som la llista del president i farem tot el possible per a la protecció de la seva legitimitat com a president".

Durant la sessió, el Parlament ha tombat una proposta de Ciutadans (Cs) que demanava la dimissió del president de la cambra, Roger Torrent, a més d'exigir respecte a la convivència i neutralitat institucional.

Tot seguit, pots seguir el minut a minut de tot el que ha passat al ple del Parlament de Catalunya i també tota l'actualitat de la política catalana, amb especial atenció a Alemanya, on segueix detingut el president Puigdemont:

18.45 h

Cs, PSC i PPC retreuen al Síndic que no inclogui a l'informe de l'1-O les «irregularitats» del ple del 6 i 7 de setembre

Els grups parlamentaris de Cs, PSC i PPC han retret al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que no hagi inclòs a l'informe de l'1-O les "irregularitats" que asseguren que hi va haver durant la sessió plenària dels dies 6 i 7 de setembre del 2017. Els més crítics han estat els portaveus de Cs i PPC, Carlos Carrizosa i Santi Rodríguez -respectivament-, que han acusat Ribó d'estar al servei de l'independentisme i no de tota la ciutadania. De fet, Rodríguez ha demanat la dimissió del Síndic, durant el debat per la presentació del text en sessió plenària aquest dimecres a la tarda. Al seu torn, JxCat, ERC, CatECP i la CUP han aplaudit el document de Ribó, i han carregat contra la "repressió" de l'Estat.

18.03 h

El síndic Ribó: «Tots els governs van dialogar amb gent que posava bombes i assassinava. Es podia llavors i no es pot ara?»

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha preguntat perquè governs estatals de diferents colors van dialogar "amb gent amb metralladores a la mà, que posava bombes i assassinava" i no ho ha fet amb les institucions catalanes. Ha afegit que el que feia ETA estava "fora de la Constitució i dels tractats europeus i atemptava contra el dret més elemental que és la vida" i s'ha preguntat: "Es podia dialogar sobre allò i no es pot dialogar ara? Hi ha alguna forma comprensible d'entendre-ho?". Ribó ho ha dit durant la presentació del seu informe sobre l'1-O en sessió plenària al Parlament, durant la qual ha criticat les "agressions" dels cossos policials a gent "que tenien com a sola arma una cosa que es diu papereta de vot" i la regressió en matèria de drets que es va produir. El Síndic ha reconegut que va participar llavors d'un procés per intentar obrir "fils de contacte" entre l'Estat i el govern català i ha lamentat el fracàs assolit. Tot i això, ha insistit que la solució passa per obrir aquest diàleg i ha emplaçat totes les parts a fer-ho.

Ribó ha constatat que ja abans de l'1-O es van produir "regressions" en drets com el de reunió quan hi van haver jutges "que van prohibir actes públics" sobre el dret a decidir, una actuació "absolutament desproporcionada" de la Fiscalia i es va portar als tribunals persones com el regidor de la CUP a Vic Joan Coma per sedició. També ha considerat "inconstitucional" que la Fiscalia determinés com s'havien de coordinar els cossos policials i que no es van respectar les indicacions sobre detencions en els escorcolls del 20 de setembre.

Pel que fa a l'1-O, ha denunciat la "prohibició" del referèndum quan la convocatòria d'aquest havia estat despenalitzada anys abans. Per això, Ribó ha alertat que enfocar un tema com aquest amb mesures penals "és no només no fer cas del que s'havia legislat sinó desbordar totes les mesures de proporcionalitat i prudència".

17.09 h

La Moncloa evita valorar el ple del Parlament

La Moncloa ha evitat valorar el ple d'aquest dimecres i de l'aprovació d'una resolució per demanar que es garanteixin els drets polítics de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull. Des del govern espanyol asseguren que "l'única cosa" que esperen del Parlament és que esculli un president. A més, puntualitzen que ha de ser un president "en condicions d'exercir" i subratllen que les forces independentistes no han aconseguit investir president tot i que han passat tres mesos de les eleccions del 21 de desembre.

15.45 h

«Els diputats han de tenir garantits tots els drets polítics i civils»

El Parlament ha aprovat una proposta de resolució dels comuns que manifesta que "els diputats d'aquesta cambra han de tenir garantits tots els drets polítics i civils recollits al Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, així com tota la legislació internacional de protecció dels drets humans". A banda dels vots favorables de CatECP, aquest punt del text ha rebut el suport de JxCat, ERC i del PSC, amb l'abstenció de la CUP. Els socialistes en canvi han votat en contra, al costat del PPC, de denunciar "la situació dels diputats i representants de la societat civil en presó preventiva injustificada i de reclamar-ne el seu alliberament". El punt però s'ha aprovat igualment amb el vot de JxCat, ERC i comuns i l'abstenció de la CUP. Cs no ha volgut participar en aquesta votació.

El document que s'ha aprovat també denuncia "l'actitud irresponsable" del govern espanyol i d'altres institucions en "utilitzar els tribunals per respondre a debats polítics". També ha tirat endavant el punt que denuncia que "la judicialització del debat polític està contribuint a generar un bloqueig institucional". Aquest punt s'ha aprovat amb els vots de JxCat, el PSC i els comuns, l'abstenció d'ERC i la CUP i el vot en contra de Cs i el PPC.

14.20 h

El Parlament de Catalunya rebutja la proposta de resolució del PSC

14.05 h

L'ANC demana al Parlament "un acte de sobirania" per investir Puigdemont com a president

La nova presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha demanat aquest dimecres que el Parlament hauria de fer "un acte de sobirania i investir el president Puigdemont que es el candidat que encapçalava la llista més votada de les forces independentistes dels comicis i donaria resposta al mandat democràtic de les eleccions".

Paluzie ha fet aquestes declaracions després que el Parlament hagi aprovat reclamar garantir els drets polítics de Carles Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez, inclòs el de ser investits presidents. Així mateix, Paluzie ha rebutjat la proposta d'un govern transversal amb independents que ha anunciat des del faristol el president del grup parlamentari de CatECP, Xavier Domènech.

14.00 h

El PSOE sobre la proposta de Domènech: "L'equidistància és aparent perquè sempre van de la mà dels independentistes"

El PSOE ha carregat contra la proposta del líder dels comuns, Xavier Domènech, que ha aposta per un govern transversal i amb independents per superar el bloqueig a l'hora d'investir president. El secretari d'Organització, José Luís Ábalos, ha dit que és una "ocurrència" i només morta a la "melangia". Per al PSOE, els comuns són "aparentment equidistants" però els acusa "d'anar sempre de la mà dels independentistes". "Sempre tenen més comprensió cap a ells que cap als que no ho som", ha manifestat. Segons Ábalos, la proposta té "viabilitat zero". A més, ha carregat contra la declaració institucional de diumenge del president del Parlament, Roger Torrent, i ha dit que va ser "delirant" i pròpia "d'una ideologia autoritària populista". També ha aprofitat per vessar crítiques sobre TV3, que ha definit com un "gran aparell de propaganda fet a mida dels nacionalistes" .

13.30 h

Elsa Artadi debuta a la tribuna del Parlament de Catalunya

La diputada de JxCAT Elsa Artadi ha pujat per primera vegada a la tribuna del Parlament de Catalunya i ha declarat que se sent honrada de fer-ho.

13.15 h

Millo adverteix Torrent que està seguint els passos de Forcadell i que és un camí que "ja sap on porta"

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha advertit el president del Parlament, Roger Torrent, que està seguint "els passos" de la seva predecessora al càrrec, Carme Forcadell, i avisa que és un camí que "ja sap on porta". Millo ha afirmat que Torrent va començar "molt bé" però critica que ara, segons el seu punt de vista, utilitzi el càrrec per "fer proclames polítiques" i permetre que les institucions catalanes estiguin "segrestades pels independentistes radicals de la CUP i els CDR". En aquest sentit, el delegat ha assegurat que Torrent està propiciant "debats estèrils" al Parlament -com la resolució per garantir que Puigdemont, Sànchez i Turull puguin exercir els seus "drets polítics"- i, alhora, està alimentant "fronts comuns que fomenten la confrontació". Millo insta el president del Parlament a proposar un candidat a la presidència que "compleixi amb els requisits legals" perquè Catalunya tingui un Govern "efectiu i no simbòlic".

13.00 h

El Parlament tomba una proposta de resolució de Cs que demanava la dimissió de Torrent com a president de la cambra

El Parlament ha tombat una proposta de resolució de Ciutadans (Cs) que demanava la dimissió del president de la cambra, Roger Torrent, a més d'exigir respecte a la convivència i neutralitat institucional. Els vots en contra de JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP han impedit que el text prosperés, en la sessió plenària d'aquest dimecres al matí. Cs i PPC hi han votat a favor. En la defensa de la proposta de resolució des del faristol, la líder de Cs, Inés Arrimadas, ha constatat que no es pot permetre que Torrent faci de "portaveu" d'ERC, i ha sentenciat que ha de rectificar o bé dimitir. Abans de la votació del text definitiu, la cambra també ha tombat una esmena transaccional del PPC que proposava que el Parlament condemnés "enèrgicament" els actes "violents" dels darrers dies en les mobilitzacions convocades per l'ANC, Òmnium i els CDR.

12.50 h

Les millors imatges del ple d'aquest dimecres

12.30 h

La CUP exigeix investir Puigdemont "ja" i critica Torrent per ajornar en el seu moment el debat

El diputat de la CUP Carles Riera ha demanat investir Puigdemont en un ple imminent i, davant les desobediència a la justícia que això suposaria, s'ha compromès a assumir "totes les responsabilitats institucionals i polítiques i totes les conseqüències" que es desprendrien.

Riera també ha criticat el president del Parlament, Roger Torrent, per haver ajornat el passat 30 de gener el ple que havia d'investir Puigdemont: "Puigdemont seria president si la mateixa Presidència --de la Cambra-- no hagués acatat les prohibicions il·legítimes".

11.55 h

Clara Ponsatí s'entrega en una comissaria d'Edimburg

La consellera d'Ensenyament cessada Clara Ponsatí s'ha entregat voluntàriament a la policia d'EscòciaClara Ponsatí s'ha entregat voluntàriament a la policia d'Escòcia i aquestat tarda declararà davant del jutge que haurà de tramitar la seva extradició arran de l'euroordre dictada pel magistrat del Suprem Pablo Llarena divendres passat.

11.40 h

JxCat, ERC i CUP aproven que es garanteixin els drets polítics dels empresonats

El Parlament ha aprovat aquest dimecres garantir els drets polítics de Carles Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez, inclòs el de ser investits presidents; amb els vots favorables de JxCAT, ERC i la CUP -impulsors de la iniciativa. Així, els dos textos expliciten que entre els drets a garantir i ha d'haver el de "sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investit president" i reclamen el compliment de l'article 25 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, arran de les mesures cautelars dictades pel Comitè de Drets Humans d'aquest organisme demanant a l'Estat que garanteixi els drets polítics de Sànchez. Durant el debat, JxCAT ha deixat clar que no renuncia a la investidura de Puigdemont, investidura que la CUP ha reclamat que es faci ja i que ERC no ha mencionat directament. De la seva banda, Cs, PSC i PPC han criticat l'actuació dels independentistes, mentre que CatECP ha dit que aquesta proposta podria suposar "tornar enrere".

11.20 h

Puigdemont assumeix que el procés pot durar "dues setmanes, dos mesos o vint anys"

L'advocat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha explicat aquest dimecres que el seu client es considera un pres polític, defensa que no ha comès delictes de rebel·lió i malversació, i té assumit que el procés judicial pot durar "dues setmanes, dos mesos o vint anys".

11.15 h

Domènech (CatECP) proposa un Govern d'independents per desbloquejar la situació

El president de CatECP al Parlament, Xavier Domènech, ha proposat aquest dimecres al ple del Parlament formar un Govern de persones independents que no tinguin vinculació amb partits polítics per acabar amb el bloqueig institucional, l'aplicació del 155 i recuperar l'autogovern de Catalunya.

Xavier Domènech ha proposat aquest dimecres un govern ampli, transversal i amb personalitats independents si JxCAT, ERC i la CUP no aconsegueixen formar executiu. "Fem tots un pas enrere per fer tots un pas endavant; [...] un pas enrere del poder i del partit per fer un pas endavant com a país", ha defensat. A banda de la presidència, que ha de recaure a mans d'un diputat, Domènech proposa que s'articuli un executiu "ampli, transversal, amb personalitats independents i sensibilitats democràtiques" diverses.. "Si això no va d'independència, sinó de democràcia, fem un govern que vagi de democràcia d'una vegada", ha reclamat durant la seva intervenció al debat de les propostes de resolució d'aquest dimecres.

10.50 h

Ponsatí inicia una campanya per finançar la seva defensa

La consellera d'Ensenyament cessada Clara Ponsatí ha iniciat una campanya de recollida de fons per finançar la seva defensa davant de la justícia escocesa. Ponsatí, que s'entregarà voluntàriament a la policia d'Escòcia a les 11.30h i declararà davant del jutge a les 15.30h (hora de Catalunya) haurà de lluitar la seva extradició arran de l'euroordre dictada pel magistrat del Suprem Pablo Llarena divendres passat. "No us equivoqueu, tinc la intenció d'oposar-me a l'extradició vigorosament amb el meu advocat Aamer Anwar i el seu equip legal", matisa en la petició feta a través de la plataforma de mecenatge 'Crowdjustice'. L'objectiu inicial, explica, és aconseguir prop de 45.700 euros (40.000 lliures) -dels quals ja n'ha aconseguit prop de la meitat- per organitzar la defensa preliminar i les vistes o recollir evidències i citar experts o testimonis. "Mai a la vida he comès un delicte penal", remarca en la petició oberta a Internet, on recorda que contribuir a la campanya és contribuir a lluitar "contra l'abús de poder per part del govern espanyol". A més, aprofita per mostrar el seu agraïment als qui li han donat suport, un fet que assegura l'ha fet més "decidida a lluitar". "El govern espanyol no podrà mai trencar l'esperit dels catalans", hi conclou.

10.40 h

Intervé al ple la diputada d'ERC Anna Caula

10.35 h

La Mesa del Parlament no tracta aquest dimecres la petició de Puigdemont de delegar el vot

La Mesa del Parlament finalment no ha tractat aquest dimecres la petició del líder de JxCat, Carles Puigdemont, de delegar el seu vot. Fonts de la formació han explicat que la intenció era que s'acceptés la delegació de vot de cara al ple d'avui, però que finalment la petició s'ha posposat. Així, la Mesa tractarà aquesta petició en la seva reunió de la setmana que ve, previsiblement. Cs havia demanat als lletrats que es pronunciessin sobre la delegació de vot de Puigdemont, però fonts coneixedores de la segona reunió de la Mesa han explicat que no han dit res al respecte, ja que la petició de Puigdemont no s'ha acabat tractant. La delegació de vot s'ha registrat avui al matí, s'ha conegut quan ja havia començat la primera reunió de la Mesa, i posteriorment s'ha decidit fer un recés. El ple ha començat a les 10:15 hores, amb les úniques delegacions de vot d'Oriol Junqueras i Raül Romeva en Sergi Sabrià (ERC), i de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull en Elsa Artadi (JxCat).

10.20 h

Comença el ple del Parlament de Catalunya

Roger Torrent dona inici a la sessió plenària d'aquest dimecres al Parlament de Catalunya.

09.50 h

Carles Puigdemont demana la delegació de vot des de la presó

JxCat ha demanat que Carles Puigdemont pugui delegar el seu vot en el ple d'aquest dimecres. La petició de delegació ha arribat un minut abans que es reunís la Mesa del Parlament, l'òrgan rector de la Cambra, que debat ara la idoneïtat de demanar aquest informe.

09.45 h

Opinadors de grans mitjans alemanys veuen "ben probable" que la justícia alemanya no extraditi Puigdemont

La detenció del president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, ha tingut un ampli ressò a la premsa alemanya i durant els últims dies diversos opinadors dels grans mitjans de comunicació alemanys han publicat el seu parer. És el cas, per exemple, d'un dels analistes polítics i corresponsal del prestigiós informatiu 'Tagesschau' de la cadena ARD, Thomas Kreutzmann, que expressa dubtes sobre si es pot extradir al president per un delicte equivalent a la rebel·lió. Incriminar el president destituït per aquest delicte és "qüestionable", segons ell. "És ben probable que la justícia alemanya no extraditi Puigdemont pel delicte de rebel·lió, que no existeix a la legislació alemanya, sinó només per irregularitats financeres".

09.30 h

Consulta l'ordre del dia del ple