El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província espera que al conjunt de Catalunya es venguin unes 700.000 mones de Pasqua artesanes, un 1% més que l'any passat. Segons ha explicat a l'ACN el president del Gremi, Elies Miró, uns dels motius que explicarien aquest lleuger increment és que enguany la celebració coincideix amb els primers dies del mes, un període més favorable per a l'economia domèstica. Tot i això, hi ha territoris on s'espera una caiguda important de vendes com és el cas de la demarcació de Tarragona, on preveuen que les vendes puguin ser un 40% inferiors a les del 2017. Quant als preus, aquests es mantindran i oscil·laran entre els 20 i els 100 euros, en funció de la complexitat de la figura. Els personatges estrella d'aquest any seran Coco -l'última pel·lícula de Disney-, Star Wars, el superherois de PJ Masks o els jugadors del Barça. També prenen força les mones personalitzades a través de la tècnica del 'xocotransfer'.

Els obradors de les pastisseries artesanes de Catalunya ja treballen intensament per enllestir les mones que es posaran a la venda per aquesta Pasqua. El Gremi de Pastissers de Barcelona ha explicat que esperen superar les 700.000 mones artesanes a tot Catalunya. Pel que fa al tipus de pastís més demanat, Elies Miró creu que continuarà sent el de sara o el de fruita, tot i que "enguany s'hi afegeixen nous sabors". "Qualsevol pastís en què hi puguem col·locar un ou i unes plomes es pot convertir en una mona", ha apuntat Miró.

Un dels principals protagonistes de les figures de les mones de Pasqua d'enguany serà Coco, l'última pel·lícula de Disney. Els protagonistes d'aquest film d'animació conviuran amb altres personatges familiars per al públic infantil com són les figures de Star Wars, els jugadors del Barça, els superherois de PJ MAsks, Ladybug o els cadells de la Patrulla Canina. A més, Miró ha dit que sorprenentment aquest any està tenint un "repunt molt important" el personatge del Mic, protagonista de la sèrie de TV3.

D'altra banda, també creix la demanda de les mones personalitzades, que s'elaboren amb la tècnica del 'xocotransfer'. Amb aquesta tècnica, basada en la impressió en tintes alimentàries, i en un termini de 15 dies, els clients poden traslladar a la xocolata les imatges que desitgin.

Pel que fa als preus d'aquesta peça tradicional de pastisseria varien en funció de la grandària de la figura de xocolata i el tradicional pa de pessic. Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, al mercat es poden trobar mones artesanes que van dels 20 als 100 euros. En aquest aspecte, Miró ha subratllat que els preus s'han mantingut estables en els darrers anys i ha posat en valor la "qualitat" de les mones artesanes enfront les industrials. "Si el producte és bo, el client entén que el preu sigui diferent al que ofereixen en una gran superfície", ha apuntat Miró.Caiguda important de les vendes a Tarragona

Els pastissers artesans de la demarcació de Tarragona preveuen enguany que la venda de mones caigui considerablement arran de la crisi del sector que ha portat al tancament de molts obradors i establiments. El vicepresident del Gremi d'Artesans Pastissers, Josep González, calcula que el nombre d'unitats venudes podria situar-se al voltant de les 30.000, força lluny de les 50.000 del passat 2017. Una disminució que s'explica, en bona mesura, per l'auge de les mones produïdes industrialment i comercialitzades en grans superfícies que, per contra, ha suposat al Gremi la pèrdua de pràcticament dues terceres parts dels associats en els últims anys -de més de 300 al centenar actual-. Per als pastissers, però, és una incògnita on acabaran acudint part dels consumidors que fins ara demandaven tipus de productes artesans.

El sector, explica González, resisteix ara oferint la possibilitat de personalitzar les figures de xocolata artesana, que ja han desplaçat des de fa temps el pastís amb base de bescuit com a variant de mona més demandada. "Com som nosaltres els que elaborem la xocolata, no en fàbriques, podem fer la figura que vol el client", aclareix. Personatges de dibuixos animats com Ladybug i Pepa Pig o els personatges de la saga Star Wars comparteixen així protagonisme amb el tradicional ou, ara personalitzat. "Pots fer la figura que vulguis; la cara de la criatura amb xocolata -no succedani, precisa-. El ventall de possibilitats és immens", apunta. Això, al mateix temps, obliga els pastissers a no enllestir els ous fins que els clients s'acabin de decidir. "Això és el que no trobaran a altres llocs que no són artesans com nosaltres", remarca González.Els forners lleidatanes esperen vendre unes 180.000 mones

El forners lleidatans confien vendre enguany unes 180.000 mones, una quantitat similar a l'any passat però que fins i tot podria situar-se lleugerament pel damunt "si el temps acompanya", segons les previsions del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. La seva presidenta, Pilar Marqués, preveu una bona campanya de la mona i explica que més de la meitat de les que es vendran a la demarcació seran de nata, entorn del 40% de fruita confitada, mentre la resta seran d'altres gustos com ara de mantega o xocolata. Així mateix, els preus també es mantenen aquesta campanya i es mouran entre els 20 i 30 euros el quilo.

Un any més els forners lleidatans segueixen amb les seves iniciatives solidàries i han elaborat, mitjançant un taller amb la participació de clients, unes 150 racions de mones que es repartiran entre els usuaris d'un menjador social de la capital del Segrià. D'altra banda, el Gremi sortejarà caps de setmana a la muntanya entre els clients que comprin una mona en alguns dels establiments associats i és que, en aquest sentit, Marqués insisteix en defensar la qualitat de les mones artesanes elaborades en forns tradicionals front a aquelles que es poden adquirir en grans superfícies.

A comarques gironines confien vendre un 5% més

El Gremi de Pastissers Artesans de les comarques gironines afronta aquesta Setmana Santa amb bones perspectives a nivell de vendes. Confien superar les 157.000 mones, el que representa un 5% més que l'anterior campanya. El president del Gremi, Josep Costa, ha matisat que no es pot parlar de recuperació perquè les mones continuen essent més petites que abans de la crisi per animar les vendes. Com a conseqüència, els preus també són ajustats. De fet, asseguren que el que es paga per les mones és el mateix que en els últims quatre anys amb preus d'entre 20 i 40 euros en funció de la mida.

La mona de xocolata és la "que marca tendència" i la més apreciada a la demarcació, tot i que s'ofereix un ampli assortiment per arribar a tots els gustos. Un any més, les figures de la televisió competiran amb grans clàssics, com el pollet i l'ou, per sorprendre els fillols. Des del gremi, reivindiquen la qualitat d'aquest producte artesanal: "La mona del dia i de pastisseria", subratlla Costa.