La policia espanyol ha detingut aquest dimecres l'historiador Josep Lluís Alay i els dos agents dels Mossos d'Esquadra que acompanyaven Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el diumenge passat, poc després de creuar la frontera amb Dinamarca. Tots tres es troben a la comissaria de la Verneda on hauran de declarar davant la policia. Al cotxe viatjava també l'amic personal del president destituït, l'empresari Josep Maria Matamala. Segons fonts del Ministeri d'Interior, les detencions són fruit de les investigacions arran de l'ordre de la Fiscalia de l'Audiència Nacional per un delicte d'encobriment.

Un dels agents dels Mossos ha estat arrestat a tres quarts d'una quan ha arribat en un vol procedent de Brussel·les, mentre que l'altre un quart d'hora més tard a les immediacions del seu domicili. Les mateixes fonts han fet públics el nom i els dos cognoms dels agents.

La Comissaria General d'Informació de la policia espanyola va obrir una investigació als dos mossos i va enviar aquest mateix dimarts un informe a la Fiscalia un informe per determinar si els dos agents, més les altres persones que l'acompanyaven, han comès alguna conducta delictiva per haver ajudat Puigdemont en el seu recorregut europeu.

Quant a Alay, agents de la Comissaria General d'Informació de la policia espanyola l'han detingut aquesta tarda a Barcelona, a les 19.20 h. L'historiador estava aquest mati a la tribuna del ple del Parlament. Aquest dimecres, la policia espanyola també ha arrestat els dos mossos que acompanyaven Puigdemont en el viatge de tornada de Finlàndia a Bèlgica, quan va ser interceptat per la policia alemanya

Puigdemont tornava de Hèlsinki, on divendres va impartir una conferència a la universitat, i després que el jutge del Tribunal Suprem tornés a activar l''euroordre de detenció contra ell. En el seu retorn per carretera a Brussel·les, va creuar part de Finlàndia i Suècia, Dinamarca i va ser detingut poc després d'entrar en territori alemany. Des d'aleshores, es troba ingressat en una presó a l'espera que un jutge es pronunciï sobre la seva possible extradició a l'Estat.