El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, assegura que «la política de blocs s'ha de superar» i que la sortida a l'actual situació passa «perquè una meitat no s'imposi a l'altra». En una entrevista publicada ahir al diari El País, el líder del PSC va explicar que a ell li va «semblar bé plantejar a la societat i als mitjans de comunicació el debat sobre la necessitat d'un Govern de concentració», tot i que al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li va semblar «una proposta inviable».

«Qualsevol que vingui al Parlament comprovarà que és impossible un Govern de concentració o d'àmplies majories si l'independentisme ni tan sols és capaç de votar a favor d'una resolució que condemna la violència», va reflexionar Iceta. Segons el líder socialista, «probablement» la majoria independentista crearà un Govern amb el suport de la seva majoria parlamentària perquè, segons ell, «estan en el seu dret».

El líder socialista considera que l'independentisme ha de «lidiar amb una victòria», cosa que, segons Iceta, «és molt dur, perquè saben que el que volien fer no ho poden fer tot i que tenen majoria». En aquest sentit, Iceta assegura que els comuns tenen «més predisposició» que ells per «auxiliar l'independentisme». Amb tot, el socialista sosté que «el PSC té l'obligació de fer propostes per solucionar» l'actual situació esperant «el màxim suport i complicitat del PSOE». «El dia que tinguem una solució, el PSOE estarà allà», assegura Iceta tot recordant que els socialistes ja van ser presents en la transició, la Constitució, l'Estatut del 1979 i del 2006. «Les propostes del PSOE seran les que marquin la solució», afirma.

El veto del PSOE

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va assegurar que els socialistes no donaran suport a cap candidat independentista «vingui d'on vingui», a la qual cosa va afegir que les forces independentistes no necessiten el PSOE per investir un nou president de la Generalitat.

D'aquesta manera es va pronunciar Ábalos a RNE, en ser preguntat per la situació a Catalunya i, en concret, per la qüestió de si el PSOE donaria suport com a candidat al diputat del grup d'ERC al Parlament i exconseller socialista Ernest Maragall.