El president cessat de la Generalitat, Carles Puigdemont, va expressar la seva intenció de no claudicar «davant l'actuació il·legítima dels qui han perdut a les urnes». «No renunciaré, no em retiraré», va afirmar Puigdemont, que va denunciar l'«arbitrarietat dels qui estan disposats a pagar el preu d'abandonar l'estat de dret i la justícia per la unitat de la pàtria».

Ho va dir a través d'una piulada, la primera que fa des que és a la presó de Neumünster (Alema-nya) i el seu compte de Twitter està gestionat temporalment pel seu equip, tal com va anunciar dimecres passat.

D'altra banda, la fiscalia general de Schleswig-Holstein encara ha de decidir si accepta tramitar o no l'ordre europea de detenció contra el president destituït Carles Puigdemont, van recordar a l'ACN fonts de la seva defensa a Alemanya, Bèlgica i Catalunya.

De fet, els advocats del líder de Junts per Catalunya descarten ara com ara que hi hagi una compareixença de Puigdemont davant del jutge dimarts que ve, quan apunten que arribarà tota la documentació del cas davant dels tribunals.

És a partir de llavors quan la fiscalia decidirà si accepta la tramitació de l'euroordre i, en cas afirmatiu, si demana al jutge que resolgui a favor d'una extradició cap a Espanya.

En aquest escenari, la fiscalia també haurà d'especificar per quins delictes estipulats a l'euroordre voldria extradir Puigdemont, i es podria donar el cas que els acceptés tots, o només la malversació però no la rebel·lió, per exemple. El jutge Llarena també va marcar la casella de corrupció a l'euroordre.

Llavors, s'obriria un període en què la fiscalia i la defensa haurien d'argumentar davant del jutge el seu cas, i la justícia alemanya hauria de prendre la decisió en un termini de dos mesos o tres, si es poden al·legar circumstàncies excepcionals.

Un cop es conegui la decisió de la fiscalia alemanya, a partir de dimarts, s'obre també la possibilitat que Puigdemont surti de la presó. Això seria en dos possibles escenaris: si la fiscalia de Schleswig-Holstein decideix no procedir amb l'euroordre o si accepta tramitar l'extradició però considera que el president destituït pot esperar a la decisió en llibertat amb mesures cautelars.