L'advocat català del president Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha opinat aquest dimarts al matí que la decisió de la fiscalia alemanya d'instar a tramitar l'extradició del president destituït era la més previsible i "lògica". Cuevillas diu que Puigdemont ja tenia "assumida" la decisió de la fiscalia perquè ha estat la prevista, i que el que hagués estat "excepcional" és que el ministeri públic alemany no hagués demanat la tramitació o ho hagués fet només per alguns delictes. De fet, ha explicat que quan hi ha una euroordre, la fiscalia alemanya assumeix la defensa de l'estat espanyol.

En declaracions a RAC-1, Cuevillas també ha explicat que el tribunal alemany determinarà si els fets descrits en l'euroordre "són delicte conforme el codi penal alemany", però no dirà si els fets són certs o no, ja que això correspondrà al judici.

L'advocat no descarta proposar "alternatives" per evitar la presó incondicional basada en el risc de fuga. Sobre els terminis de resolució, ha dit que habitualment són de dos o tres mesos, però en aquest cas concret poden variar perquè és "excepcional per la seva rellevància, el component polític i la vulneració de drets fonamentals que s'han produït en el país d'origen". En tot cas, el president destituït està "estupendament", segons el seu advocat català, perquè "té molt clar que no ha comès cap delicte de rebel·lió, ni cap acte de violència o malversació; té clar que és un pres polític, que l'estat espanyol intentarà fer-li pagar i està preparat" pel que li pugui passar, ja siguin dues setmanes o diversos mesos en una presó alemanya esperant l'extradició o fins i tot 20 anys en una presó espanyola si l'acaben extradint i condemnant.

D'altra banda, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha considerat "sospitosa" la compra de 50 avions militars de fabricació alemanya per part del govern espanyol coincidint amb la petició d'extradició de Puigdemont. No obstant, no creu que els tribunals alemanys es deixin influir per això.

Preguntat sobre si els incidents provocats pels CDRs poden influir en la tramitació judicial, l'advocat ha assegurat que no tindran cap efecte en la justícia alemanya i tampoc n'haurien de tenir a l'estat espanyol, perquè la violència només és atribuïble a qui la comet i "no hi ha hagut cap acte violent ni incitació a la violència per part del Govern català". Per a Cuevillas, hi ha una campanya electoral "permanent" i els mitjans de comunicació "s'abonen a la tesi" del "relat polític" fet pels partits unionistes. Segons ell, els jutges no s'haurien de deixar influir, però són humans i "queden influïts per l'opinió pública". En aquest sentit, ha recordat que històricament hi ha hagut molts incidents violents al carrer que s'han tractat com a desordres públics o resistència a l'autoritat, però no com a rebel·lió.