L'operació tornada per Setmana Santa a Catalunya va culminar ahir amb algunes retencions en diversos punts de la xarxa viària catalana i un balanç global de cinc morts en accidents des del 23 de març passat.

Des que es va activar el dispositiu especial de trànsit de Setmana Santa, el divendres 23 de març, hi ha hagut cinc morts en quatre accidents mortals en les carreteres i autopistes catalanes. En concret i pel que fa a les víctimes, va haver-hi dos morts en un accident en l'AP-7 a Castellví de Rosanes (Barcelona) el dissabte 24 de març, un mort el diumenge 25 de març a la LV-3003 a Torà (Lleida) i un altre a la C-55, a Callús (Barcelona) el dimarts 27 de març. En la segona fase del dispositiu de Setmana Santa, el 31 de març, una altra persona va morir i el seu acompanyant va resultar ferit crític en sortir de la via la moto amb la qual circulaven per la C-32 a Sant Pere de Ribes (Barcelona).

Pel que fa al conjunt de l'Estat, han estat 27 les persones que han perdut la vida a les carreteres espanyoles aquesta Setmana Santa, la mateixa xifra que l'any passat, segons dades provisionals de Tràfic quatre hores abans que finalitzés la tornada de les vacances -a les 12 de la nit-, en una jornada de circulació intensa que va provocar embussos de fins a 30 quilòmetres.

Diverses retencions

Entre les 12.00 hores de diumenge i les 20.00 hores d'ahir, dilluns, van tornar a l'àrea metropolitana de Barcelona uns 528.000 vehicles, un 84,5% dels 625.000 previstos per a aquesta operació tornada, segons dades del Servei Català de Tràfic, que va recordar que l'any passat la xifra final va arribar als 664.655 vehicles. Al llarg del dia hi va haver diversos punts de retencions, entre ells a l'A-2 a Castellolí, entre Igualada i el túnel del Bruc, on va arribar a haver-hi 18 quilòmetres de cues. A l'AP-7, es van registrar fins a set quilòmetres a l'altura de Vilafranca del Penedès i cinc a Banyeres del Penedès, mentre que a la N-340 també hi va haver problemes, especialment entre Torredembarra i Coma-ruga, amb nou quilòmetres de retencions.

Després que aquest diumenge els Comitès de Defensa de la República (CDR) ocupessin diversos peatges per protestar pels empresonaments de dirigents sobiranistes, ahir es preveien més accions, però només hi va haver un cas, a la C-32 a l'altura de Sitges. Segons van informar a Twitter els CDR de Begues (Barcelona) i Gavà (Barcelona), diversos activistes van ocupar el peatge i van desmuntar algunes barreres perquè els vehicles poguessin circular sense aturar-se a pagar.