El ministeri de l'Interior va cessar ahir de manera «immediata» la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Anabel Marcos, després de tenir coneixement que va traslladar urnes de l'1 d'octubre en el seu vehicle.

Segons fonts del ministeri, la decisió s'ha pres en virtut de les facultats atribuïdes en l'article 155 de la Constitució i que li permet assumir les competències que corresponen al departament d'Interior sota les premisses de «garantir els drets i llibertats de tots els ciutadans de Catalunya», «vetllar pel compliment dels principis recollits a la Constitució i a l'Estatut» i de «l'absolut reconeixement a la professionalitat» dels agents dels Mossos d'Esquadra.

El Govern va nomenar Anabel Marcos l'1 de març del 2016 directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Des del 2010, havia liderat l'equip de recerca de l'Observatori dels Governs de Coalició (OGC), format per una vintena d'investigadors catalans, espanyols i llatinoamericans. Des de gener del 2011 fins a setembre del 2015, havia estat diputada al Parlament.

Ahir, el diari El Español va publicar que Marcos va traslladar urnes per poder celebrar la votació en un turisme Seat Altea, inscrit a nom d'una altra persona, i que va ser una patrulla dels Mossos qui la va localitzar. Va ser posteriorment que la policia catalana va confirmar que es tractava de la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i exdiputada de CiU, ja que Marcos hauria pogut escapar-se amb l'urna abans de poder ser identificada al lloc (a Alcanar).