El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va confirmar ahir en roda de premsa que els Mossos d'Esquadra han posat en marxa l'anomenada operació Minerva, que augmenta les mesures de seguretat destinades a la protecció i vigilància de polítics i persones vinculades a la política, seus de partits i edificis que acullen institucions. I és que, segons Millo, tant des dels cossos policials com des de la Delegació, han detectat un «increment de l'agressivitat» als carrers de Catalunya en les darreres setmanes, i això creu que «justifica perfectament» les mesures adoptades. El delegat del Govern espanyol, a més, ha volgut garantir que l'Estat i la justícia «no permetran» que «s'instal·li un modus operandi fonamentat en accions violentes» a Catalunya.

Millo no va voler entrar a concretar el nom ni els detalls de l'operació Minerva, però sí que va acceptar configurar els nous operatius que els Mossos han posat en marxa a partir d'aquests dispositius. «S'han incrementat les mesures de seguretat a persones i equipaments públics que han estat objectes d'agressions, pintades o manifestacions», va dir, i va assegurar que es fa així per «l'increment de l'agressivitat al carrer» que va afirmar que ha detectat les darreres setmanes. Sense voler vincular-ho directament a les accions dels CDR, Millo sí que va deixar caure que són, precisament, les seves convocatòries les que «diuen que són pacífiques però acaben en actes no tan pacífics». «Hem constatat que s'ha produït un increment de l'agressivitat en les manifestacions. Agradarà més o menys, però s'ha constatat aquest increment de l'agressivitat i, en alguns casos, actes violents. És un fet», va sentenciar.

En aquest sentit, va advertir que la justícia i l'Estat no accepten aquestes conductes. «No permetrem que se segueixi per aquest camí i es prendran totes les mesures a disposició del Govern i de la justícia perquè no s'instal·li a Catalunya un modus operandi fonamentat en accions violentes al carrer», va avisar, i va assegurar que des de la Moncloa «el que sempre es garantirà és que es compleixi la llei». Per a Millo, «tothom té dret a manifestar-se, però pacíficament, i no es pot permetre que s'actuï amb coaccions, amenaces, intimidació i forçant persones a fer coses que no formen part de la seva voluntat».

Pel que fa a l'atac que va rebre l'Ateneu Popular de Sarrià, Millo va assegurar «desconèixer l'estat de les diligències» que s'estan seguint des de l'incident, però va garantir que «com en totes les actuacions amb actitud violenta, aquí hi ha una investigació». El que encara no està tampoc gaire clar és l'episodi que va provocar l'explosió d'un artefacte a les portes d'un concessionari de cotxes a Barcelona. Segons Millo, «no se n'ha determinat encara la causa ni els autors» de l'incident.