La mesa del Parlament va acceptar ahir la delegació de vot del cap de files de JxCat, Carles Puigdemont, per als plens de la cambra. La majoria independentista de JxCat i ERC a l'òrgan de govern del Parlament va possibilitar que el tràmit tirés endavant i que, a partir de la propera sessió plenària, el vot de Puigdemont el pugui fer efectiu la portaveu del seu grup, Elsa Artadi. Xavier García Albiol, el president del PPC, va anunciar que portaran al Constitucional la delegació «per vulneració dels drets dels diputats».

Des dels partits independentistes entenen que la detenció a Alemanya que manté Puigdemont a presó el té en una situació idèntica a la que tenen els polítics presos a Madrid, com Oriol Junqueras o Jordi Sánchez, que sí que tenen reconeguda i acceptada la delegació del seu vot. Des de Cs i PSC, però, no ho veuen igual i per això els seus representants a la mesa van votar en contra de la decisió. Consideren que el TC s'hi va posicionar en contra quan es va intentar per a la seva sessió d'investidura interrompuda i, a més, que la seva situació actual a Alemanya no és la mateixa que la dels presos d'Estremera i Soto del Real.

Per la seva part, els lletrats van recordar que el Constitucional va rebutjar una possible delegació de vot quan Puigdemont era a Brussel·les, i Cs i PSC creuen que això constitueix una «advertència» dels serveis jurídics i una oposició a la decisió.