El president dels Estats Units, Donald Trump, ha accedit a mantenir les tropes nord-americanes a Síria una mica més, i ha fet així marxa enrere en l'anunci que va fer dimarts sobre una imminent retirada. «No marxarem immediatament, però el president tampoc vol un compromís a llarg termini», va explicar un alt càrrec de l'Administració nord-americana. Segons la seva versió, Trump es va reunir dimarts amb el seu Consell de Seguretat Nacional per debatre aquest tema i els seus assessors el van convèncer que encara cal esperar per treure els militars nord-americans de Síria.

El director d'Intel·ligència Nacional, Dan Coats, va confirmar que el Govern ja ha pres una decisió sobre les tropes desplegades a Síria i va avançar que es donarà a conèixer aviat. La Casa Blanca va emetre un comunicat en el qual confirma que no hi haurà retirada immediata. «La missió militar per erradicar l'Estat Islàmic a Síria s'acosta a un ràpid final», tot i que encara no està completada perquè hi ha una «petita presència» de l'organització terrorista en territori sirià, va explicar.

«Seguirem consultant amb els nostres aliats i amics amb relació a futurs plans. Esperem que els països de la regió i de fora de la regió, així com Nacions Unides, treballin per aconseguir la pau i garantir que l'Estat Islàmic no ressorgirà mai», va aclarir el Govern.

Trump va llançar la proposta dimarts durant una roda de premsa a la Casa Blanca després de reunir-se amb els líders d'Estònia, Letònia i Lituània. «Vull sortir-ne. Vull portar les nostres tropes a casa», va dir. «Hem gastat 7 bilions de dòlars al Pròxim Orient en els últims set anys. No hem aconseguit res», va afegir.

No obstant això, al mateix temps l'enviat especial de la Casa Blanca per a la coalició internacional contra l'Estat Islàmic que lideren els Estats Units, Brett McGurk, va destacar en un fòrum de Washington que la missió a Síria no ha acabat. «I la completarem», va afirmar.

Els Estats Units han enviat centenars de militars a Síria en aquests anys però no per intervenir en operacions de combat, sinó per entrenar i assessorar les milícies locals que lluiten contra l'organització terrorista Estat Islàmic.

Diàleg entre Trump i Macron

En aquest sentit, els presidents dels Estats Units i França, Donald Trump i Emmanuel Macron, respectivament, van mantenir una conversa telefònica en què van advocar per mantenir els «esforços comuns» per combatre l'Estat Islàmic a l'Iraq i Síria. La Casa Blanca va informar en un comunicat que els dos dirigents van parlar del seu compromís per «garantir la derrota total» de l'Estat Islàmic, que passa, segons va asse-nyalar l'Elisi, per mantenir les accions en el marc de la coalició internacional.

«Aquesta organització terrorista representa al mateix temps una amenaça per a l'estabilitat regional i per als nostres interessos de seguretat», va advertir la Presidència francesa en la seva nota, en la qual va instar a «prevenir qualsevol ressorgiment» de l'Estat Islàmic i avançar cap a una «transició política inclusiva» a Síria.

Trump i Macron també van aprofitar per parlar de la propera visita d'Estat que farà el president francès als Estats Units, prevista entre els dies 23 i 25 d'abril. Serà la primera visita d'Estat des que Trump va arribar a la Casa Blanca i, com a gest de deferència, Macron parlarà davant el Congrés nord-americà.

D'altra banda, els líders de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, Rússia, Vladímir Putin, i l'Iran, Hasan Rohani, van voler transmetre a Ankara un missatge d'optimisme respecte a Síria. En el comunicat final de la cimera, els tres mandataris es van comprometre a favor de la «sobirania, la independència, la unitat, la integritat territorial i el caràcter no sectari» del país en guerra. Els tres dirigents van posar somrients per a la foto a la capital turca, però l'absència d'anuncis significatius després de les seves converses, sis mesos després d'haver-se reunit a la ciutat russa de Sotxi, va donar entenenent que els acords a tres bandes, si avancen, ho fan a un pas molt lent.

Si bé les zones de reducció d'hostilitats persisteixen -sense que hi hagi un sol signe del seu avanç, ja que Ghouta, per exemple, n'integrava una-, el punt de màxim acord sorgit va ser una paraula: unitat. En aquesta línia, el missatge en acabar la cimera, que es va allargar dues hores, va emfatitzar que els tres mandataris «van expressar la seva total determinació de plantar cara a les agendes separatistes disposades a soscavar la sobirania i la integritat territorial de Síria, així com la seguretat nacional dels països veïns».