L'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein (nord d'Alemanya) va descartar ahir el delicte de rebel·lió en el procés d'extradició a Espanya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el va deixar en llibertat amb fiança mentre n'estudia l'entrega per malversació, contradient així l'ordre de detenció dictada pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena, que acusava Puigdemont del greu delicte de rebel·lió, penat amb fins a 30 anys de presó pel Codi Penal espanyol.

Segons va explicar el tribunal germànic en un comunicat, la sala primera penal considera que la imputació del delicte de rebel·lió és «inadmissible» per no complir-se el requisit de la violència, però creu que sí pot ser acceptat el de corrupció, com a malversació de fons públics, per la qual cosa el procés d'extradició segueix endavant. L'Audiència no creu que Puigdemont corri risc de persecució política: «Amb la malversació de fons públics, el perseguit se l'acusa d'un acte concret castigat també per la legislació alemanya, no per les seves idees polítiques». Encara que afirma que continua el risc de fuga, el tribunal opina que, en ser «inadmissible» el delicte de rebel·lió, aquest risc es redueix de forma considerable, per la qual cosa deixa en llibertat el polític independentista amb una fiança de 75.000 euros.

Segons apunta, «per motius jurídics» no pot acceptar-se una extradició per rebel·lió d'acord amb el Codi Penal espanyol, ja que «els actes que se li imputen no serien punibles a Alemanya segons la legislació vigent aquí». Segons el seu parer, el delicte que podria ser equiparable a Alemanya, el d'«alta traïció», no pot aplicar-se perquè no es compleix el requisit de la «violència». En un cas similar, el Tribunal Suprem alemany va determinar que per complir el concepte de violència «no n'hi ha prou que s'amenaci amb ella o que s'usi» per induir els òrgans de l'Estat a actuar de la manera desitjada, sinó que és necessari també que aquesta violència tingui la capacitat de «doblegar la voluntat d'aquells òrgans constitucionals».

Es podrà moure pel país

Puigdemont no podrà deixar Alemanya sense autorització de la Fiscalia i haurà de presentar-se cada setmana davant la policia de Neumünster, segons ha determinat l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein en acordar la seva llibertat condicional. Així, si obté permís de la Fiscalia es podrà moure pel país. Aquestes mesures se sumen a la fiança de 75.000 euros que es preveuen pagar amb la Caixa de Solidaritat de l'ANC i Òmnium. «És un èxit per al nostre client, que sempre ha expressat la seva confiança en la justícia alemanya», va indicar Till Dunckel, portaveu dels advocats alemanys Wolfgang Schomburg i Sören Schomburg, que s'han fet càrrec al país de la defensa del líder independentista.

El compte personal de Puigdemont a Twitter va publicar poc després un missatge en el qual es llegeix: «Ens veiem demà. Moltes gràcies a tothom!», al costat de la imatge de l'expresident català somrient i amb el polze alçat.

Després de conèixer-se la decisió de la justícia alemanya, es van succeir les reaccions a través de les xarxes socials, entre elles la del president del Parlament, Roger Torrent, que ho va considerar una «molt bona notícia» i que va insistir que «mai hi va haver violència», per la qual cosa el delicte de rebel·lió «és totalment infundat». El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va remarcar el «gran contrast» entre una justícia alemanya que «aplica el dret» i deixa en llibertat «innocents» i una justícia espanyola que actua segons el seu parer amb «condemnes prèvies» a les sentències. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també va celebrar la decisió del tribunal d'Alemanya i va exigir la «llibertat dels presos polítics que es demostra que són ostatges». Junqueras va tuitejar una emoticona somrient.