La justícia belga va deixar en llibertat ahir al vespre els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig després d'haver declarat durant la tarda davant d'un jutge a Brussel·les. El jutge va decidir no fixar cap fiança mentre es decideix sobre l'euroordre. El següent pas serà una vista als jutjats perquè el magistrat decideixi si són extradits o no. El jutge d'instrucció els va imposar com a mesures cautelars que estiguin a disposició de la justícia quan se'ls requereixi, que comuniquin quin és el domicili fix a Bèlgica i que no abandonin el país.

En declaracions als mitjans a la sortida dels jutjats, Comín va reclamar «la llibertat immediata de les persones que avui estan a la presó a Espanya acusades d'un delicte de rebel·lió que el jutge alemany ja ha explicat que no s'ha produït». En aquest sentit, va mostrar una «satisfacció immensa» per la decisió judicial del tribunal de Schleswig-Holstein de deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont i descartar el delicte de rebel·lió per manca de violència. Comín va recordar que un jutge d'Escòcia també va deixar en llibertat sense fiança Clara Ponsatí i que el novembre el jutge belga també va decretar llibertat per als membres del Govern que aleshores eren a Brussel·les. «En els quatre casos la decisió ha estat la mateixa» i contrasta amb la decisió de la justícia espanyola, ha subratllat. Comín va dir que els tres consellers destituïts que ara són a Brussel·les tenen «plena convicció» que seran capaços de fer entendre als jutges a Bèlgica que no hi ha motius per executar l'extradició.

A disposició de la justícia

Comín, Puig i Serret ja es van posar a disposició de la justícia belga quan el Tribunal Suprem va emetre les noves euroordres contra ells, i la Fiscalia ja va dir llavors que els tenia localitzats. En aquella ocasió, el jutge els va deixar en llibertat amb cautelars. Els consellers disposen d'una residència al país i la Fiscalia de Brussel·les ja va defensar la setmana passada que no hi ha «risc de fuga» i que s'havien posat a disposició de la justícia quan se'ls havia requerit.

Les mesures adoptades el novembre pel jutge d'instrucció després de més de cinc hores de declaració van ser: no sortir de Bèlgica sense permís judicial, tenir una residència real al país i presentar-se sempre que se'ls requerís en persona a totes les citacions judicials o policials. El 5 de desembre, un dia després de la vista als jutjats belgues, la justícia espanyola va retirar les euroordres contra ells abans que el jutge belga pogués anunciar la seva decisió sobre l'extradició. A partir de llavors van deixar de tenir efecte les mesures cautelars imposades un mes abans.

El 23 de març, el jutge Pablo Llarena va reactivar les euroordres contra tots ells. A diferència de l'altre cop, però, només tres dels cinc processats eren a Bèlgica. L'exconsellera d'educació Clara Ponsatí combat l'extradició des d'Escòcia, on va traslladar-se fa unes setmanes, mentre que Carles Puigdemont és a Alemanya.