JxCat va anunciar ahir formalment la seva aposta perquè el diputat Jordi Sànchez sigui el proper president de la Generalitat, però va matisar que no renuncia a investir Carles Puigdemont en un altre moment de la legislatura. «Volem fer república i investir Puigdemont quan sigui possible i en aquesta legislatura. Aquest era i és el nostre compromís», va afirmar el portaveu adjunt de JxCat a la Cambra, Eduard Pujol, en roda de premsa des del Parlament.

L'aposta de la formació sobiranista arriba després que, aquest dimecres, el diputat empresonat Jordi Turull enviés una carta al president del Parlament, Roger Torrent, en què renunciava «provisionalment» a ser candidat a la presidència i que el mateix Carles Puigdemont fes arribar una altra missiva ahir al seu grup defensant la candidatura de Sànchez i els seus drets a ser investit en un «acte de justícia». Així, JxCat està «conjurat» perquè Sànchez sigui el proper president, però sense oblidar que el seu compromís inicial era fer president Puigdemont, i es compromet a fer efectiu aquest compromís en algun moment del mandat actual.

El grup exposa que la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU que va establir mesures cautelars per garantir els drets polítics de Sànchez és una «oportunitat excepcional» per investir-lo. Pujol admet que la resolució és provisional i que no hi ha termini perquè es desvetlli la definitiva, però el comitè ja ha dictat mesures cautelars i el considera suficient perquè Sànchez sigui investit: «Ja no és un parlament de província qui vol executar una investidura; són les Nacions Unides».

«L'Estat no té una altra opció»

Per la seva banda, Sànchez va assenyalar que, després de l'admissió a tràmit de la seva demanda per part del Comitè de Drets Humans, «és evident que l'Estat espanyol no té una altra opció» que respectar-la. «No fer-ho seria un escàndol jurídic majúscul i evidenciaria nítidament davant les Nacions Unides allò que fa temps que denunciem: que l'Estat espanyol no és una democràcia consolidada, que els drets polítics dels adversaris polítics del Govern espanyol són vulnerats», va afegir. Segons Sánchez, el Comitè de Drets Humans «obre una escletxa i una garantia per poder convocar un ple d'investidura», el qual, va asseverar, té «plena disposició a afrontar», si així ho subscriuen els seus companys de JxCat.

El grup no posa terminis al president del Parlament, Roger Tor-rent, sobre quan hauria de ser el ple d'investidura, i Pujol va assegurar que Torrent ha demostrat fins ara «un alt sentit de la institució». A més, no va voler pronunciar-se sobre si el diputat d'ERC Toni Comín hauria de renunciar a l'escó per facilitar la investidura.