El Govern de Suïssa va assegurar ahir que no hi haurà un «intercanvi» entre l'exinformàtic del banc HSBC Hervé Falciani, l'extradició del qual ha sol·licitat a Espanya, i la número dos d'ERC, Marta Rovira, que va fugir fa dues setmanes a Suïssa i sobre qui Madrid n'ha demanat la detenció i entrega.

«En la cooperació judicial internacional en matèria penal són determinants únicament els tractats i les lleis», va assenyalar el portaveu del Departament Federal de Justícia de Suïssa, Folco Galli. «Per tant no hi ha cap marge d'apreciació sobre pactes» que condueixin a un «intercanvi» de Falciani per Rovira, va afirmar. La defensa de Falciani va dir dijous que espera que la nova petició helvètica no respongui a un «intercanvi de cromos» amb fugats del procés.

Falciani, de 46 anys, va ser detingut dimecres a Espanya arran d'una ordre de detenció i entrega rebuda de Suïssa, per la qual cosa va comparèixer dijous davant un jutge de l'Audiència Nacional que el va deixar en llibertat amb mesures cautelars mentre es decideix si és procedent extradir-lo. L'analista informàtic va ser condemnat el novembre del 2015 en absència pel Tribunal Penal Federal de Suïssa a 5 anys de presó per espionatge financer agreujat en haver intentat facilitar a empreses privades i organismes estrangers oficials el 2008 dades bancàries de més de 130.000 presumptes evasors fiscals de 180 països mitjançant la famosa «llista Falciani».

Falciani va fugir de Suïssa el 2008 i després de passar per França es va instal·lar a Espanya, on va ser detingut per primera vegada el 2012 amb vista a una possible extradició, un pas que l'Audiència Nacional espanyola finalment va rebutjar el 2013. A Espanya, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va descartar dijous que hi hagi relació entre les dues peticions d'extradició, en afirmar que «no hi ha cap decisió, ni gestió, del Govern» al respecte. «Si la sol·licitud de les autoritats suïsses s'ha produït en aquest moment, és ara quan se sotmet la qüestió a l'Audiència Nacional», va indicar. Malgrat això, i tal com va admetre la mateixa policia espanyola, Suïssa va registrar la sol·licitud el 3 de maig del 2017 al Sistema d'Informació Schengen perquè Falciani complís a Suïssa la condemna de 4 anys i 195 dies de presó que li queda.

Pel que fa a la dirigent d'ERC Marta Rovira, va fugir a Suïssa el 23 de març passat i el el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena va dictar una ordre internacional de detenció, que està processada per rebel·lió a Espanya en haver desenvolupat un paper «essencial» en la coordinació del procés independentista català, segons el magistrat.