L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va demanar ahir una «nova estratègia» al Govern espanyol i, com a primer pas, va instar-lo a permetre la investidura del número dos de JxCat, Jordi Sànchez, per iniciar una nova etapa de diàleg i resoldre el conflicte català.

Aquest va ser el missatge principal de Puigdemont en la primera i multitudinària roda de premsa que va oferir a Alemanya, país en què va ser empresonat el 25 de març en aplicació de l'euroordre dictada per Espanya i on va ser posat en llibertat mentre s'estudia la seva extradició per malversació, després de descartar la justícia el delicte de rebel·lió.

Puigdemont va reafirmar la proposta de candidatura de Sànchez per a la presidència de la Generalitat, tot i estar empresonat a Soto del Real, després de la queixa presentada per l'exlíder de l'ANC davant el Comitè dels Drets Humans de l'ONU i el document signat per dos dels seus membres, que van demanar al Govern espanyol que garantís els seus drets polítics.

«Els convido a canviar d'estratègia i a fer el primer pas perquè aquest conflicte, que és polític, pugui tenir una resolució política», va manifestar dirigint-se a l'Executiu espanyol, subratllant que el seu company té «intactes els seus drets com a diputat».

Puigdemont, que va instar Madrid a no «interferir» en el Parlament de Catalunya, va assenyalar també que no té intenció de deixar el seu escó i va recordar que va retirar «provisionalment» la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.

Entre crides al diàleg i a la negociació, va assenyalar que la independència és la seva «proposta» després del «fracàs clamorós» de diversos «assajos» de provar d'altres fórmules, però va acceptar que hi pot haver altres propostes i va mostrar-se disposat a escoltar les del Govern espanyol.

«Espanya té un projecte per a Catalunya? Ens agradaria veure'l i discutir-lo, estem disposats a escoltar», va assegurar Puigdemont, que va considerar que el conflicte català necessita una mediació internacional, amb ajuda «d'un altre país o d'una organització internacional».

La roda de premsa, en anglès, espanyol i català, va tenir lloc en un centre autogestionat del multicultural barri de Kreuzberg.

Després de sortir de la presó de Neumünster, al nord del país, Puigdemont va comunicar a les autoritats que fixa la seva residència a Berlín i que estarà a la seva «disposició permanent» durant el procés judicial d'extradició.

Si al final d'aquest procés se li permet viatjar lliurement, la seva idea és tornar a Brussel·les, on va fixar la seva residència fugint de la justícia espanyola.

De fet, tornava a Brussel·les en cotxe després de visitar Finlàndia quan va ser detingut al nord d'Alemanya. Segons va assenyalar, les seves filles l'esperaven a la capital belga per passar les vacances de Setmana Santa i no esperava ser arrestat.

Segons el seu parer, hauria estat una «estupidesa» voler traslladar el seu cas a un altre país quan tenia l'equip jurídic a Bèlgica.