El president del Parlament, Roger Torrent, va proposar ahir de nou el número dos de JxCat, Jordi Sànchez, per ser elegit president de la Generalitat en un ple encara sense data, i l'expresident Carles Puigdemont va demanar a l'Estat que permeti al candidat empresonat acudir a la seva investidura.

Torrent va acabar ahir la ronda de contactes telefònics amb els grups del Parlament que va començar divendres i va anunciar el nom de Sànchez perquè és «el que uneix més suports i té tots els drets polítics plenament vigents», malgrat estar en presó preventiva.

És la quarta proposta de candidat a la presidència a la Generalitat que realitza Torrent, després de les investidures fallides de Carles Puigdemont, l'exconseller Jordi Turull, avui a la presó, i el mateix Jordi Sànchez, al qual el Tribunal Suprem no va autoritzar la sortida de la presó per participar en la seva primera sessió d'investidura.

JxCat és conscient de les dificultats que suposa la candidatura de Sànchez, ja que requereix un poc probable excarceració per part del Suprem i xoca, a més, amb l'abstenció de la CUP, cosa que no garanteix els vots necessaris.

Però la primera força de l'independentisme ha optat per reiterar aquesta via perquè, en aquesta segona ocasió, podrà al·legar davant el Suprem l'admissió a tràmit de la demanda de Sànchez davant el Comitè de Drets Humans de l'ONU, organisme que encara no s'ha pronunciat sobre el fons de la qüestió però que sí que va demanar a Espanya que es garanteixin els «drets polítics» del demandant. Torrent no ha anunciat la data del ple, però fonts apunten que podria ser la setmana que ve.