Felip VI ha reivindicat aquest dilluns la independència i imparcialitat dels jutges, als quals ha traslladat el seu ferm suport com a "garantia última dels drets i llibertats" i "factor essencial per al respecte a la llei" en el marc de la Constitució. Ha estat en l'acte d'entrega dels despatxos a la nova promoció de jutges, que ha tingut lloc a l'Auditori de Barcelona en un context d'especial tensió entre la judicatura i l'independentisme català. A fora, unes 300 persones convocades pels CDR s'han manifestat en contra de la visita del monarca.

"Gaudiu del suport de tots perquè la vostra actuació respongui fidelment a les expectatives dipositades en la labor de jutge, com a garantia última dels drets i factor essencial per al respecte de la llei, com a expressió democràtica de la voluntat dels ciutadans", ha proclamat el rei Felip davant una càlida ovació.

Llarena, entre les autoritats presents a l'acte

En un acte sense autoritats polítiques per realçar la independència de la justícia, han acompanyat al rei el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar. També la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, el seu marit, el magistrat del Suprem i instructor de la causa pel procés, Pablo Llarena, i el cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, als quals el Rei ha saludat al final de l'acte.

Caretes de Puigdemont a l'exterior

Convocats pels Comitès de Defensa de la República (CDR), els participants a la protesta s'han concentrat al voltant de les onze del matí, prop del Pont de Marina, i han tallat al trànsit en aquest carrer durant uns minuts. Després, s'han manifestat per l'Avinguda Meridiana, mentre un dispositiu de la Guàrdia Urbana n'anava seguint els moviments i interrompia el trànsit de manera molt puntual. Els manifestants han exhibit una pancarta amb el lema 'Fem fora la (in)justícia española' (sic) i 'Destronem-lo', juntament amb estelades i llaços grocs. A més, les persones que sostenien la pancarta s'han posat caretes de Puigdemont.

Després, els participants en la protesta s'han agrupat a l'Avinguda Merdiana, a l'altura de l'Auditori, i allà han continuat mostrant el rebuig a la visita del rei cridant proclames fins que els Mossos han aixecat el dispositiu, tot i que aleshores ja quedaven unes desenes de manifestants.

Cap referència del rei a l'independentisme

En plena polèmica per la situació judicial a Alemanya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, el cap de l'Estat no ha fet cap referència expressa al desafiament independentista, però sí que ha posat en valor diverses vegades la Constitució com a "norma fonamental de l'ordenament jurídic".

També ha posat èmfasi en la "independència, rectitud, imparcialitat i sòlid sentit de la justícia" demostrades pels jutges, "sotmesos únicament a l'imperi de la llei".

"L'Estat de dret implica que la funció dels jutges, jutjant i fent executar allò jutjat, ha d'estar guiada per la tutela dels principis constitucionals", ha assegurat el rei Felip.

Davant les banderes d'Espanya, Catalunya, la UE i totes les comunitats autònomes, ha emfatitzat "la llarga i sòlida tradició de professionalitat" dels magistrats com a "servidors públics que salvaguarden i garanteixen els drets i llibertats de tots els ciutadans".

Felip VI ja va presidir el lliurament de diplomes el 2015, al costat del llavors president de la Generalitat, Artur Mas, i el 2016, amb Puigdemont.

Lesmes agraeix les paraules del monarca

Lesmes ha agraït el suport del rei als jutges, dels qui ha ressaltat que "des del més ferm respecte a la legalitat" i amb "la necessària fermesa", estan defensant l'Estat de dret "davant de qualsevol pretensió de menyscabar-lo" en uns moments "especialment convulsos i complicats".

Després de convenir en la "imparcialitat" dels magistrats, el president del CGPJ ha incidit en el fet que són "peça fonamental" per "equilibrar els poders de l'Estat" i garantir "la pau social i la seguretat jurídica".

"Sou, per tant, la veu de la llei quan pronuncieu les vostres resolucions, llei que, no ho oblidem, expressa la voluntat de la majoria en un Estat democràtic com el nostre", ha afegit Lesmes davant els 65 jutges de la nova fornada -46 dones i 19 homes-, dels quals 17 van destinats a Catalunya.

Els missatges els ha completat Espinosa, per a qui els jutges han de ser independents respecte a factors externs o d'altres poders de l'Estat, però també a les seves pròpies conviccions, experiències personals i prejudicis.

La directora de l'Escola Judicial no ha fet cap al·lusió a les amenaces i insults que han rebut ella i el seu marit en les xarxes socials i en la seva segona residència pel procés judicial a la cúpula de l'independentisme, que ha portat a presó preventiva a dirigents com Oriol Junqueras o Jordi Sánchez.

El ministre Catalá, l'únic polític present a l'acte

L'únic representant polític en la cerimònia ha estat el titular de Justícia, Rafael Catalá, en la seva condició de ministre de jornada -qui acompanya la Família Reial en actes oficials-.

La d'avui és la segona visita a Catalunya del rei del començament d'any ençà i des de la votació il·legal del passat 1 d'octubre, després que estigués a Barcelona a final de febrer en la inauguració del Mobile World Congress.

Ja llavors hi va haver algunes protestes a càrrec dels anomenats comitès de defensa de la república, que avui s'han tornat a reproduir, encara que sense incidents ressenyables.

Abans que comencés l'acte, els Mossos han desallotjat, sense carregar, mig centenar de persones que s'han concentrat a les portes de l'Auditori.